Индия обмисля затвор за притежаване на криптовалута

Дори притежаването на криптовалута може да се счита за сериозно престъпление в Индия (илюстрация: CCO Public Domain)

Индийският парламент обсъжда и вероятно ще приеме закон, който забранява криптовалутите. Документът предвижда до 10 години затвор за частни лица и фирми, ако купуват, продават, притежават или добиват криптовалута, съобщи TechPowerUp.

Законопроектът прави разлика между умишлено нарушение и случаите, когато компютърът или мобилното устройство са заразени със злонамерен софтуер и използвани за добив на криптовалута без знанието на потребителя.

Обвинените в нарушаване на закона не могат да очакват да бъдат освободени под гаранция, докато случаят им се разглежда от индийската наказателно-правна система.

Законодателите предприемат подобна стъпка, за да пресекат опитите за укриване на данъци, незаконните парични преводи (такива, които заобикалят банковите системи), както и финансовия тероризъм, търговията с наркотици и социалните вълнения, водени от чуждестранни неправителствени организации.

Очаква се законопроектът да бъде приет, тъй като действащото в момента ръководство на страната има мнозинство в долната камара на парламента и значително влияние в горната.

Коментари по темата: „Индия обмисля затвор за притежаване на криптовалута”

добавете коментар...

  1. Мирака

    По-скоро държавата, която не може да си позволи хората да си обменят стоки и услуги без нейно посредничество и контрол (и следователно следене и облагане с данъци) и без да има възможността да краде от хората чрез инфлация.

  2. Anonymous

    Зад подобни твърдения стоят банките, които трепервт от страх че някой може да се осмели да разчупи този адсурден 100 % мпнопол и банкова диктатура. Горе изброените обвинения за злоупотреби се правят от много години наред още от основаването на тези банкови бандити всичко минава през банковата система и там се правят нсй-големите и мащабни престъпленив.

Коментар