Гигабитов интернет за обществените услуги към 2025 г.

Докато правителствата насърчават използването на цифрови услуги, киберсигурността придобива критично значение (снимка: CCO Public Domain)

Към 2025 г. всички училища, транспортни центрове и основни доставчици на обществени услуги, както и цифрово интензивни предприятия трябва да имат възможност да ползват интернет със скорост един гигабит в секунда. В допълнение, всички домакинства следва да имат достъп до мрежи, които осигуряват скорост най-малко 100 Mbps.

Основните пътища и железопътни линии трябва да имат непрекъснато 5G безжично широколентово покритие, като се започне с предоставянето на тази услуга в поне един голям град във всяка страна членка на ЕС до 2020 г., заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща на Световната федерация на консулите през седмицата в София.

Той припомни, че държавата е направила значителни инвестиции в съвременна оптична инфраструктура. Над 7000 км опорна мрежа се използват от държавната администрация, за да се предоставят сигурни и иновативни електронни услуги.

До 2020 г. се очаква броят на свързаните устройства в света да достигне десетки милиарди. Докато целта на правителствата е да насърчат използването на цифрови услуги, съвременните системи могат да бъдат сериозно засегнати от инциденти, като технически неизправности и вируси. Ето защо киберсигурността е от критично значение, подчерта министърът.

„България работи за създаване на екосистема за киберсигурност и развитие на цялостна визия”, посочи Росен Желязков. Страната ни ще бъде бъде домакин на едно от най-значимите събития за Европа през 2020 г. – Регионалният форум за киберсигурност, който потвърждава ангажимента на Българи в изграждането на устойчива кибернетична среда.

Коментар