Важна промяна при телефоните Nokia

„Стремим се да представяме най-новите версии на операционната система Android по-бързо от всеки друг производител”, казва Юхо Сарвикас (снимка: HMD Global)

Съхранението на данни за активацията и функционирането на телефоните Nokia вече ще се извършва в Европа, съобщиха от GMD Global – компанията, която предлага на пазара устройствата с легендарния бранд.

За да подсили сигурността на данните, HMD Global си партнира с консултантската компания CGI и Google Cloud и премества центъра за данни за телефоните Nokia в Google Cloud Region в Хамина, Финландия. Това ще доведе също до повишаване на скоростта и качеството на актуализациите, доставяни за телефоните Nokia, увериха от компанията.

Чрез използване на технологии за анализ на данни и машинно обучение на Google Cloud, в съчетание с експертизата на CGI в облачните данни, HMD Global обещава да подобри изживяването за феновете на Nokia по света.

Първите смартфони на Nokia, които започват да съхраняват данни в новия център, ще бъдат новите модели – Nokia 4.2, Nokia 3.2 и Nokia 2.2, като данните от по-ранните модели ще бъдат мигрирани към Хамина след актуализацията на Android Q, която е планирана по-късно тази година, а процесът ще завърши през 2020 г.

„Решихме да си партнираме с CGI и Google Cloud за нашите нарастващи нужди от съхранение на данни и увеличаване на инвестициите в нашия европейски дом”, заяви Юхо Сарвикас, главен продуктов директор на HMD Global.

По-рано HMD обеща, че всеки Nokia смартфон, включен в програмата Android One, ще получава редовни актуализации за сигурността в продължение на 3 години, заедно с актуализациите на операционната система за 2 години. „Стремим се да представяме най-новите версии на операционната система Android по-бързо от всеки друг производител”, каза Юхо Сарвикас.

Всеки Nokia смартфон, включен в програмата Android One, ще получава редовни актуализации за сигурността в продължение на 3 години (снимка: HMD Global)

С преместването на центъра за данни във Финландия HMD Global се придържа към всички приложими европейски мерки и законодателство в областта на сигурността, вкл. регламенти за поверителност на данните на ЕС, като например Общия регламент за защита на данните (GDPR).

„Искаме да останем отворени и прозрачни за това как събираме и съхраняваме данни за устройствата и искаме да гарантираме, че хората ще разберат защо и как тези данни се използват, за да подобрят работата на телефоните им. Тази промяна има за цел да потвърди нашето обещание към феновете за чист, сигурен и актуален Android, с акцент върху сигурността и неприкосновеността на личния живот чрез нашите сървъри за данни във Финландия”, подчерта Юхо Сарвикас.

Тъй като Google набавя 100% от глобалното си годишно потребление на електроенергия от възобновяеми източници, платформата на Google Cloud отговаря не само на нуждите на софтуера и данните на HMD Global, но също така гарантира, че решението е напълно устойчиво, добави Ева Форс, управляващ директор на Google Cloud в Северна Европа.

Коментар