Google пуска RCS Chat – „убиецът” на SMS

Първи от RCS Chat ще се възползват Android потребителите във Великобритания и Франция (снимка: CCO Public Domain)

Google ще пусне в края на юни пълноценна услуга за съобщения, базирана на новия протокол за комуникации RCS (Rich Communication Services). Очаква се тя да замени SMS-те във всяко Android устройство, без да чака съгласувани действия от страна на мобилните оператори.

Досега подкрепата за RCS беше изключително прерогатив на клетъчните оператори, но поради несъгласуваност във версиите на протокола, въвеждането му в употреба се забави. Google обаче гарантира, че услугата ще работи самостоятелно в мобилни и безжични мрежи, използвайки собствени сървъри, твърди Саназ Ахари, мениджър на проекта Android Messages, в интервю за The Verge.

Първи от новата услуга ще могат да се възползват Android потребителите във Великобритания и Франция с предварително инсталираното приложение Google RCS Chat. Постепенно, още тази година, RCS Chat услугите ще станат достъпни и в други държави по света.

Google смята, че съобщенията са една от основните функции на смартфона и затова е амбициран да въведе ред в настоящата бъркотия от месинджъри.

Дали компанията ще монетизира услугата? Ахари отговаря уклончиво на този въпрос: „Монетизацията на съобщенията не е наш приоритет”.

Въпреки това, безплатният RCS чат за обикновените потребители не означава липса на платежни услуги за бизнеса. „Като се има предвид настоящата монетизация на [SMS], доколкото тя е важна за бизнеса, има смисъл да се създаде такава възможност”, допълва Ахари.

Пускането на приложението RCS Chat може да доведе до конфронтация между Google и телекомуникационните оператори, които всъщност ще загубят RCS трафика. Освен това регулаторите, особено в ЕС, могат отново да обявят Google за монополист, тъй като поне 75% от всички устройствав в света, предлагани с предварително инсталиран месинджър, работят с Android.

Коментари по темата: „Google пуска RCS Chat – „убиецът” на SMS”

добавете коментар...

  1. ..

    Де да събираха информацията само за да ни пробутват реклами.

    АНС, ЦРУ, ФБР – всичките са накачени, следят и слушат.

    Фактът е, обаче, че всичките боклуци (гугъл, фейсбук и останалите) вече си показаха рогата, както и силата. В момента върви масирана кампания срещу хората с консервативна политическа ориентация.

    Още сега можем да видим какво ще е бъдещето – неконтролируема псевдо-либерална пропаганда, за която дори Хитлер е можел само да мечтае; цензура в чутовни мащаби, пред която 1984 и “Прекрасният нов свят” (Brave New World) ще бледнеят.

    И за всичко това ще можем смело да благодарим на щедрите ИТ корпорации, раздаващи безплатно услугите си.

  2. Убиец

    Да аз съм доста навътре в нещата. А ти кой си бе у*рял *уй

  3. ха

    Убиец, теб ли те наеха да убиваш SMS-ите, че ми се виждаш доста навътре си в нещата.

  4. Убиец

    Защо Фейсбук купиха Whatsapp за 16 милиарда долара, за да могат да ползват личните ни данни и после да ги продават. Сега и Гугъл и те за същото.Искат да знаят с кой си чатим ,какво си пишем,за да ни пробутват реклами.

  5. :)

    Нагледахме се на “убийци” на СМС 🙂

Коментар