Verbatim с нов собственик, съдбата на марката е под въпрос

Verbatim се наложи на пазара за информационни носители още през 70-те години на миналия век (снимка: Verbatim)

Японската корпорация Mitsubishi Chemical сключи споразумение за продажба на Verbatim с един от най-големите производители на информационни носители в света – CMC Magnetics.

Сделката, включително одитът на регулаторните органи, се очаква да бъде финализирана преди края на 2019 г. Според подписаните документи, Verbatim – легендарен производител на носители за съхранение на информация – е оценен на 32 милиона долара.

Mitsubishi Chemical ще прехвърли на тайванската CMC Magnetics цялата собственост, свързана с Verbatim. Това включва патентите на дружеството, както и всички търговски марки, с които то разполага.

Освен това CMC Magnetics ще получи достъп до каналите за продажби на продуктите на Verbatim, което е важно, тъй като купувачът произвежда различни типове информационни носители.

Списъкът с активи, които преминават в ръцете на CMC Magnetics, включва и четири дивизии на Verbatim, разположени в Австралия, Европа, Хонконг и САЩ. По-нататъшната съдба на техните служители, както и самата марка Verbatim, все още са под въпрос.

CMC Magnetics е един от най-големите производители на оптични медии. За Verbatim тя е и конкурент, и партньор в продължение на няколко десетилетия. Така например, през 1999 г. двете компании формираха стратегически съюз, по силата на който CMC Magnetics получи достъп до японско оборудване и започна масово производство на дискове с логата на Verbatim и Mitsubishi.

По-рано, през 1998 г. CMC Magnetics купи от Verbatim два завода за производство на оптични медии, разположени в Калифорния и в Мексико. Verbatim също прехвърли на CMC Magnetics собствеността на технологията за производство на магнитни ленти и флопи дискове.

Verbatim е основана през април 1969 г. в Северна Каролина (САЩ), а към края на 70-те години на става лидер на пазара за флопи дискове. През 1982 г. Verbatim създава съвместно предприятие с Mitsubishi Kasei Corporation, а след още няколко преобразувания, през 2004 г. става собственост на холдинга Mitsubishi Chemical.

Коментар