Бъг в Windows 10 пречи на компютъра да „заспи”

Грешка в софтуерната реализация на USB Type-C порта може да затрудни заспиването на Windows 10 компютъра (снимка: CCO Public Domain)

Windows 10 версия 1809 съдържа грешка, която води до многократно забавяне на процеса на изключване или заспиване на компютъра, когато към него се свързва или премахва USB Type-C зарядно или друго устройство.

В портала си за поддръжка Microsoft признава за наличието на бъг в операционната система, който възпрепятства изпълнението на процедурите за изключване или заспиване – процесът може да отнеме значително повече време, отколкото обикновено.

Проблемът може да възникне във версия 1809 (от октомври 2018 г.) на Windows 10, при свързване или премахване на устройства с USB Type-C интерфейс, вкл. докинг станции и зарядни устройства, по време на процеса на изключване/заспиване на системата.

Грешката е в софтуерната реализация на интерфейса USCI (USB Type-C Connector System Interface). В резултат на нея, операционната система не може да завърши работата си, докато системното събитие на присъединяване или откачане на устройството през USB Type-C порт не бъде правилно обработено, което може да изисква до минута допълнително време.

Това е доста голямо забавяне, като се има предвид, че съвременните компютри с полупроводникови дискове (SSD) могат да преминат в режим на хибернация или да заспиват само за няколко секунди.

Според експерти на Microsoft, описаната грешка няма никакво влияние върху работата на оборудването, свързано към компютъра чрез USB Type-C, или към самите портове.

Единственото нещо, което собствениците на компютри с USB Type-C и Windows 10 „на борда” могат да направят в момента, е да следват практиката на свързване или откачане на външни устройства преди или след прехода на компютъра в спящ режим или изключване.

Коментари по темата: „Бъг в Windows 10 пречи на компютъра да „заспи””

добавете коментар...

  1. VL

    Бързате за влак, самолет? Изчакайте малко, в живота има далеч по-важни неща. Като например ъпдейт на windows-a

Коментар