Micron отново доставя чипове на Huawei

Micron намери начин законно да възобнови доставките на чипове за Huawei (снимка: Micron)

Чипмейкърът от Айдахо Micron Technology възобнови доставките за Huawei в  последните седмици, след като преразгледа забраната на САЩ за продажба на продукти на китайския технологичен гигант, съобщи Ройтерс.

„Решихме, че можем законно да възобновим доставките на част от текущите продукти, защото те не подлежат на регулации от експортната администрация и ограничения от „черния списък” [entity list]”, поясни главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра.

Въпреки това, по неговите думи, налице е продължаваща несигурност около ситуацията с Huawei и Micron не можем да предвиди обемите и периодите, в които ще доставя чипове за смартфони и други устройства на Huawei.

Във вторник американският чипмейкър превиши прогнозите на анализаторите за приходи и печалба през третото тримесечие, приключило на 30 май. Micron отчете $4,79 млрд. приходи (спрямо $7,80 млрд. година по-рано), докато анализаторите очакваха $4,69 млрд. Акциите на компанията носят $1,05 печалба през тримесечието, при очаквани 79 цента.

Micron и други компании прекратиха доставките за Huawei, след като на 15 май правителството на САЩ постави най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света и неговите 68 филиала в т.нар. черен списък – Entity List, забранявайки му да придобива компоненти и технологии от американски фирми без одобрение от правителството.

Санкциите се прилагат за стоки, които имат 25% или повече технология или материали с произход от САЩ, и вероятно оставят място за глобални доставчици, но много компании спряха доставките, докато проучат кои компоненти не спазват правилата за контрол на износа.

Междувременно, Ню Йорк Таймс съобщи, цитирайки информирани източници, че Intel също е възобновила доставките на някои продукти за Huawei. От процесорния гигант отказват да коментират публикацията.

Въпреки че се очаква санкциите да костват на Huawei около 30 милиарда долара приходи през тази година, компанията все още е в състояние да продава телефони, благодарение на складовите си запаси. Според някои анализатори, Huawei има резерв за още една година.

Китайската компания съобщи наскоро, че за първите пет месеца на годината е доставила на пазара 100 милиона смартфона.

Коментар