LanguageTool – проверява дали пишем граматически правилно

LanguageTool идва с претенцията да намали риска от грешки при писане (екранна снимка: LanguageTool)

В училище усвояваме основите на четенето и писането, но грешки се правят лесно и оставят лошо впечатление. Все пак, ползвайки компютъра като обичайно средство за писане на всякакъв вид документи, можем да разчитаме на инструменти за проверка на правописа и граматиката.

LanguageTool е един такъв инструмент, с поддръжка на различни езици, вкл. английски, френски, немски, руски и други, но за съжаление – все още не и български. Програмата цели да ни помогне да пишем граматическо правилно, като посочва грешките и ги обяснява.

Приложението може да се ползва на всякакви устройства, тъй като стъпва на Java платформа, а също така може да се инсталира като плъгин за популярни браузъри (Chrome и Firefox) и текстообработващи програми (MS Word, Libre Office, Google Docs).

Софтуерът проверява за грешки текстови файлове или ръчно въведени фрази. Работното пространство е разделено на две секции, едната за преглед, а другата за въвеждане. Обратната връзка се предоставя почти незабавно и в зависимост от откритите грешки, програмата генерира няколко предложения.

Можете да настроите параметри като шрифт и размер, за да бъде текстът ясно четим. Изборът на език става от падащо меню. LanguageTool подчертава възможни грешки и в правописа.

Работното пространство е разделено на две секции, едната за въвеждане, а другата – за разясняване на грешките (екранна снимка: LanguageTool)

Предвидени са също опции за прилагане на усъвършенствани методи за откриване на граматически грешки и невероятно много правила, които можете да видите заедно с примери, наред с възможност да ги деактивирате, но не и да добавите повече или да редактирате съществуващи.

LanguageTool идва с претенцията да намали риска от грешки при писане, но функционалността му не е напълно безупречна, поради недобрата поддръжка на текстови файлове, различни от TXT. Броят на поддържаните езици и правила без съмнение е впечатляващ, а интерфейкът е интуитивен.

Инсталиране: LanguageTool

Коментари по темата: „LanguageTool – проверява дали пишем граматически правилно”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    сладолед

Коментар