Марк Зукърбърг моли за помощ срещу „руската намеса”

Марк Зукърбърг се чувства безпомощен да се справи с руската намеса в изборите (снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че слабият отговор на САЩ на руската намеса в изборите през 2016 г. е довел до подобна дейност от други държави като Иран.

„Сигналът, който беше изпратен на света, е: „ОК, ние сме отворени за бизнес”. Държавите могат да се опитат да направят това [да се намесят в изборите], а нашите компании ще се опитат да го ограничат, но фундаментално няма да има сериозен принос от американското правителство”, заяви Зукърбърг на фестивала в Аспен Идеас, Колорадо, цитиран от CNBC.

Facebook забранява координираното използване на мрежата за разпространение на дезинформация чрез нейните услуги. В навечерието на междинните избори през 2018 г. бяха премахнати повече от сто профила във Facebook и Instagram, свързани с руски тролове. Компанията предприе подобни действия срещу групи от Русия, Иран, Македония и Косово през март т.г.

След изборите за президент през 2016 г. администрацията на Обама изхвърли 35 руски разузнавателни агенти от САЩ и наложи санкции срещу руските разузнавателни служби като отмъщение за загубата.

Президентът Доналд Тръмп се срещна през юли 2018 г. с руския президент Владимир Путин, след което заяви пред репортери: „Путин казва, че не е Русия [отговорна за атаките]” и добави, че самият той не вижда причина за руска намеса в изборите.

Коментари по темата: „Марк Зукърбърг моли за помощ срещу „руската намеса””

добавете коментар...

  1. ..

    Ауу, баба Яга ще им сготви такива избори на американчетата, че ще си оближат пръстчетата 😀

Коментар