Южна Корея пусна 5G на „най-страшното място на Земята”

Операторът KT разширява 5G покритието на територията на Северна Корея (снимка: KT Corp.)

Южнокорейският мобилен оператор KT Corp. стартира от днес 5G услуги в една от най-тежко въоръжените гранични зони в света, разделяща двете Кореи, съобщи Ройтерс.

Технологията от следващо поколение е достъпна в Taesung Freedom Village – южнокорейска общност в 4-километровата широка демилитаризирана зона (DMZ) между Северна и Южна Корея, която бившият американски президент Бил Клинтън някога нарече „най-страшното място на Земята”.

Изолираната Северна Корея и богатият, демократичен Юг все още са във война, след като Корейската война от 1950-53 г. завърши с примирие, а не с мирен договор, припомня Ройтерс.

Новата 5G технология ще даде на селяните в района по-добър достъп до онлайн услуги, като например занятия по йога, и ще им позволи да напояват селскостопански култури чрез дистанционно управление, казват от КТ Corp.

„Животът тук ще стане по-лесен, защото селяните обикновено се придружават от военни, когато се налага да работят във ферми”, коментира представителят на КТ Чее Юк  пред репортери по време на обиколка из селото, където компанията инсталира две базови станции за 5G.

200 жители – които живеят само на 400 метра от границата, охранявана от тежко въоръжени войници, бодлива тел и противотанкови барикади – не могат да напускат домовете си или да работят на полето без военен ескорт.

Службите за разузнаване в Южна Корея са тествали 5G станциите, за да гарантират, че мрежовите сигнали не преминават границата, казва Чее.

КТ, бивша държавна компания, оперира също военни горещи линии между двете Кореи и стационарни мрежи в съвместно управляван индустриален комплекс на север от границата.

Южна Корея навлиза в 5G технологиите, като разширява покритието си в цялата страна, надявайки се, че ще стимулира пробиви в области като интелигентни градове и автономни автомобили.

Технологията може да предложи 20 пъти по-бързи скорости от 4G LTE мрежите и по-добра поддръжка за приложения като изкуствен интелект и виртуална реалност с ниска латентност.

Въпреки това, скоростта на мрежата може да е бавна в селското училище, което е силно защитено от заблудени куршуми, казва КТ. Кметът на селото Ким Донг-гу приветства пристигането на 5G в техния „остров на сушата”.

„Сега нашето място с толкова много ограничения и напрежения в действителност има хубав виртуален живот”, каза кметът пред репортери.

Коментари по темата: „Южна Корея пусна 5G на „най-страшното място на Земята””

добавете коментар...

  1. :)

    Това като най-много мобилен интернет на глава от населението се ползвало в Индия. Направо им повярвах 🙂

  2. Anonymous

    Яка пропаганда – 5G за селяни които не го ползват.

Коментар