Роботи ще заменят 20 млн. души до десетина години

Всеки нов индустриален робот намалява средно с 1,6 работните места (снимка: CCO Public Domain)

Към 2030 г. роботите могат да заменят хората на около 20 милиона работни места в световен мащаб, прогнозираха анализаторите от Oxford Economics. Автоматизацията обаче ще допринесе и за увеличаване на броя на работните места, както и за икономическия растеж на държавите, отбеляза BBC.

Хората, които са загубили работата си, вероятно ще открият, че изборът на позиции в сектора на услугите е ограничен, поради автоматизацията на производството, сочи анализът. Всеки нов индустриален робот намалява средно с 1,6 работните места, а регионите с най-ниска квалификация на работниците ще пострадат повече.

Страните с преобладаваща нискоквалифицирана работна сила имат по-слаба икономика и като следствие – по-висока безработица. Те са много по-уязвими от загуба на работни места, поради внедряването на роботи, отбелязва Oxford Economics.

Въвеждането на един робот в тези региони може да доведе до съкращаване на почти две работни места. В същото време обаче автоматизацията на производството и услугите с помощта на роботи като цяло ще подпомогне икономическия растеж и ще открие нови работни места с други компетенции.

Коментари по темата: „Роботи ще заменят 20 млн. души до десетина години”

добавете коментар...

  1. ..

    Няма страшно, дотогава маркетинг и продажби ще са профанизирани достатъчно.

    И без това вече са го обърнали на безочливи лъжи без грам истина.

    Посредствени продукти с нискокачествена изработка са представяни като върхови технологии от най-висок клас, произведени по най-модерни технологии и устойчивост няколко човешки живота. А, в дребния шрифт пише 2 години гаранция.

    Всеки гледа да те прекара, да ти пробута нещо, срещу което да ти вземе парите.

    Та, не се притеснявайте, за измамници винаги има отворени позиции.

Коментар