Забраните на САЩ спрямо Китай може да имат обратен ефект

Усилията на администрацията на Доналд Тръмп да унищожи технологичните компании в Китай навярно ще стимулира по-нататъшните иновации в азиатската страна (снимка: CCO Public Domain)

През последните 10 дена администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи куп забрани за доставяне на американски технологични компоненти на китайските производители. Видимо решението има за цел да бъде „удар” по китайските суперкомпютри. Забраната обаче може да постигне обратен ефект – и най-вероятно ще го постигне, смятат специалисти от бранша.

Мнозина са убедени, че щатските ограничения ще помогнат на Китай да усъвършенства собствените си технологии за суперкомпютри и страната ще стане напълно „самодостатъчна” в тази област. Китай продължава да е водеща сила в света в сферата на суперкомпютрите. Нейни са 210 от всичките топ-500 суперкомпютри в света. САЩ е на второ място с 116 машини. Изглежда това класиране не се нрави на американците.

Миналата седмица щатското търговско министерство добави китайските Сугон, Института по изчислителни технологии в Уси Джиянгнан, Хигон, Интегрални схеми Ченгду Хайгуанг и Микроелектронни технологии Ченгду Хайуанг към така наречения „списък на обектите”, на които е забранено да се продават американски технологии. Този списък определя организациите и лицата, за които се смята, че са замесени или представляват значителен риск от участие в дейности, противоречащи на американската национална сигурност или интереси на външната политика. На тези, които са в списъка, е забранено да купуват хардуер, софтуер и услуги от американски високотехнологични доставчици.

„Списъкът ще принуди Китай да развие своя собствена технология и да бъде самостоятелен в суперкомпютрите”, каза Фън Шенжонг, директор на Националния суперкомпютърен център в Шенжен, в интервю по време на Световната конференция за интелигентни компютри в южния китайски град, граничещ с Хонконг. „В дългосрочен план тази забрана за търговия ще бъде от полза за развитието на суперкомпютрите в Китай”, допълни Фън, цитиран от SCMP.

Последните действия на САЩ срещу китайските компании за суперкомпютри разгърнаха търговско-технологичната война между двете големи икономики в още един важен, дори критичен високотехнологичен сектор.

Суперкомпютрите, които са се превърнали в емблема на технологичния потенциал, традиционно се използват за сложни, много интензивни и ресурсоемки задачи като картографиране на човешкия геном, прогнозиране на времето и симулация на ядрен взрив. Този вид машини са възприети и в областта на комерсиалните изследвания, като се започне от мащабното обработване на данни и енергийните проучвания и се стигне до създаването на видео игри и изкуствен интелект. А последното е област, в която Китай бързо се превърна в близък конкурент на САЩ.

Сега усилията на администрацията на Тръмп да унищожи технологичните компании в Китай ще стимулират по-нататъшните иновации в азиатската страна, смята и Лян Йонгшенг, директор на комисията по иновации в науката и технологиите в Шенжен. Той говори за „подход отгоре надолу в развитието на полупроводниците”, в който централното правителство изготвя национален план, подкрепен от градовете в цялата страна.

Подобна практика не е непозната в Китай. За резултатите от такива политики може да се съди по „нашествието” на китайските соларни панели в световен мащаб. Някогашното решение на китайското правителство да субсидира този бързо развиващ се сектор превърна страната в определящ фактор на пазара на фотоволтаични системи. Тя успя да постигне две неща едновременно: да популяризира соларната енергия, като смъкне цените на PV системите драстично, и да наложи китайската продукция по цял свят. Всичко това се случи, въпреки усилията на САЩ и ЕС да противодействат на процеса.

По отношение на проектирането на компютърни чипове Китай изглежда да е приблизително наравно с глобалните си конкуренти. Има обаче около 10 години разлика по отношение на производството на интегралните схеми, които се използват за захранване на широка гама от продукти – от смартфони, таблети и лаптопи до суперкомпютри и космически кораби, смятат специалистите. Точно в момента това е от значение, защото телекомуникационните оператори в страната се готвят да внедрят 5G мобилни мрежи, според Фън.

„Внедряването на петото поколение услуги ще генерира много повече данни, което ще изисква разработване на повече суперкомпютри”, казва Фън. „Без суперкомпютрите няма как да има обработка на големите обеми данни, няма как да има изкуствен интелект”.

Показателно в настоящия момент е и това, че по-рано тази година Китай изглежда реши да не налива масло в огъня: китайските власти прецениха да не включват най-новия високопроизводителен компютър Шугуанг в списъка на топ-500 суперкомпютри в света. Шугуанг, който се намира в Китайската академия на науките в Пекин, е способен на изчисления със скорост 200 петафлопса в секунда. Един петафлоп представлява милион милиона изчисления в секунда.

Междувременно от срещата на Г-20 в Осака в края на седмицата изтекоха информации, че Доналд Тръмп е склонен да вдигне забраната за продажба на компоненти на китайски компании. САЩ и Китай възобновяват търговските преговори, а индустрията очаква добри новини.

Коментар