Нов Firefox за Android наличен в Google Play Store

Новият мобилен браузър на Mozilla за Android е достъпен за тестване (екранна снимка: Firefox Preview / Google Play Store)

Mozilla обяви, че новият Firefox браузър за Android , известен с кодовото име “Fenix”, вече е достъпен в Google Play Store като “Firefox Preview”. Първите впечатления са, че това е едно добро начало за продукта.

Новият мобилен браузър стъпва на енджин Mozilla “GeckoView”, модифицирана версия на енджина, използван в десктоп  версията на Firefox. Компанията обещава да пусне пълнофункционална “завършена” версия през есента.

Mozilla отбелязва, че повечето Android браузъри използват енджин Blink на Google и че с помощта на свой собствен  GeckoView, браузърът Firefox може да бъде независим от Google. Това ще позволи на компанията да бъде по-гъвкава по отношение на неприкосновеността на личния живот и сигурността на потребителите.

По-важното е , че новият браузър е два пъти по-бърз от сегашния Firefox, достъпен за Android. Нова функция, наречена “колекции”, ще позволи на потребителите да “записват, организират и споделят колекции от сайтове”.

Излизането на предварителна версия на този нов Firefox браузър за Android означава, че Mozilla иска отзиви, за да направи необходимите промени, преди официално да пусне приложението по-късно тази година.

Веднага можем да отговорим на първия ви въпрос. Да , браузърът има “тъмна тема”. Има също превключване за “настолни сайтове” и вграден QR код четец. Новият потребителски интерфейс поставя най-използваните елементи (като например бутона за табулация и адресната лента) в долната част на екрана.

Първото впечатление е, че този браузър на Mozilla е на добро ниво. Той е по-бърз от текущия Firefox браузър за Android.  Говорейки за него, следващия месец ще излезе Firefox 68, като в бъдеще Mozilla ще пуска само корекции на сигурността и поправки на грешки за тази версия.

Даунлоуд: Firefox Preview за Android

Коментари по темата: „Нов Firefox за Android наличен в Google Play Store”

добавете коментар...

  1. Fenix

    Но не поддържа добавки, което е един огромен минус и отнема силата на браузъра

Коментар