Евтина джаджа засича шпионски камери

Индикаторните лампички ви казват дали има безжичен сигнал и от вградения високоговорител ще прозвучи аларма, ако бъде засечено следене (снимка: Eilimy/Amazon)

Домове и хотели, отдавани под наем чрез популярната услуга Airbnb, бяха уловени с камери, които шпионират гостите. Ако се притеснявате за това, има сравнително лесен начин да се уверите, че не ви следят.

Устройство на цена от $59,99, предлагано в онлайн магазина Amazon, ще ви позволи да направите бърз преглед на всяка стая за наличието на шпионски камери. Макар че не е напреднал колкото професионалните инструменти за тази цел, RF детекторът може да открие повечето скрити камери.

Освен това устройството, доставяно от компанията Eilimy, е лесно за използване. Джаджата открива и предупреждава за радиосигнали от устройства, които може да са свързани към интернет. Това включва и камери, разположени на места, където не би трябвало да бъдат.

RF детекторът Eilimy G-319 малък, но не толкова, че да се носи в джоба. Предвидени са индикатори, които светят зелено, когато устройството не забелязва нищо, и преминават в червено, ако детекторът открие безжичен сигнал – евентуално от шпионска камера.

Едно копче ви позволява да увеличите мощността на устройството, за да засечете камери, разположени по-далеч. Разбира се, това трябва да става с мярка, тъй като съществуващи Wi-Fi мрежи може да подведат сетивата на детектора.

Десетки подобни RF детектори се предлагат в Amazon, както и по-усъвършенствани устройства, които показват, например, вида на сигнала, но и цената им е по-висока. Устройството на Eilimy е просто и евтино с една ясна функция – то ви казва дали има или не безжичен сигнал наоколо.

Коментари по темата: „Евтина джаджа засича шпионски камери”

добавете коментар...

  1. ха

    Те шпионските камери не могат без захранване. А ако има такова, то спокойто може по електрическата мрежа да предават информацията. Така ще ви трябва и друг вид детектор, за по-елементарните шпионски устройства с бързо инсталиране…
    Иначе относно Airbnb услугата – там спокойно може камерата да заснема на едно място, а посредством кабел да излъчва сигнала на съвсем друго място, което дори може да е недостъпно за следене (примерно на покрива на къщата).

Коментар