A1 започва тестове на 5G услуги в България

5G комуникацията ще се реализира, благодарение на многобройни малки клетки, разположени на всякакви места в обкръжаващата ни среда (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

А1 България започва изпитания на 5G услуги, обяви операторът днес. КРС разреши старта на изпитания с тестовите честоти 2600 MHz, както и допълнителен честотен спектър на 2100 MHz. Първите търговски услуги на А1 от пето поколение се очакват през 2020 г.

Основно предимство на новото поколение мрежи е възможността да се предоставят услуги с различно качество на различни абонати с разнообразни устройства. Това ще е възможно благодарение на т.нар. логически профили в мрежата, което означава, че мрежата ще поддържа различни видове трафик за различни цели.

Така например, индивидуалните потребители и бизнес-организациите ще могат да използват ултра-бърз ШЛ интернет за приложения като мобилна телевизия, VR, AR, смесена реалност. Друг вид профилиране ще позволи ултра-надеждна комуникация с малко закъснение – за приложения от областта на телемедицината, транспорта, индустрията.

Ще има и профили за „масирана комуникация между машини” – обмен на огромни обеми данни между всевъзможни устройства при изграждането на умни градове, интернет на нещата и други приложения.

Самата комуникация ще се реализира благодарение на многобройни малки клетки, разположени на всякакви места в обкръжаващата ни среда. Клетки ще могат да се разполагат по билбордове, пътни знаци, светофарни стълбове, сгради и др. Ще могат да се монтират в заведения, кафенета и офиси. Вече има антени, които са толкова тънки, че могат да се поставят под килима или под тапета на стената.

Покритието на мрежата ще бъде гарантирано чрез дублиране с по няколко базови станции, така че да няма прекъсване. За по-надеждна комуникация се въвежда и технологията „mMIMO & beabforming”, която от А1 сравниха с пътуването между две точки посредством „множество магистрали на различни нива с 64 ленти за движение” (между базовата станция и мобилните устройства). Всички тези магистрали ще са свързани и трафикът ще се управлява интелигентно.

Първите 5G мрежи по света вече са факт. Според официални данни, 5G мрежи са пуснали 49 оператора, покриващи 729 локации. Компанията-майка А1 планира до 2025 г. да покрие цяла Австрия с 5G. Комерсиалните услуги ще се предлагат от началото на 2020 г.

У нас А1 се надява по това време да успее да придобие необходимите честоти и също да предложи първите комерсиални 5G услуги.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар