Loon балони ще доставят интернет в Кения

Балоните Loon ще полетят в небето над Кения през следващите седмици (снимка: X Company / Alphabet)

Проектът на Google за доставка на интернет в труднодостъпни райони чрез въздушни балони, известен като Loon, продължава да се разширява. Кения е поредната страна след Перу и Пуерто Рико, където започват тестове на услугата, съобщи Ройтерс.

Балоните Loon ще полетят в небето над Кения през следващите седмици. Telkom-Кения, третият по големина национален оператор в страна, участва в пилотната програма. Телекомът ще предложи 4G услуга на пазарни цени за хората в планините.

Продължителността на периода на изпитания не се съобщава. Местният регулатор, който контролира използването на въздушното пространство, е обещал да даде разрешение за услугата този месец.

Loon балоните са снабдени с оборудване за клетъчни мрежи и слънчеви клетки за захранването им. Балоните са предназначени за използване в райони, където е твърде скъпо изграждането на клетъчни кули.

През последните три години Loon балони бяха тествани успешно в Перу и Пуерто Рико, където осигуриха безплатни комуникации, заменяйки клетъчните кули, засегнати от природни бедствия.

Коментар