Напреднали технологии изтекли от AMD към Китай

Китайците произвеждали клонинги на Ryzen и EPYC, ползвайки технологии на AMD (илюстрация: CCO Public Domain)

Разработчикът на процесори AMD е предоставил на своите китайски партньори технологии за разработване на суперкомпютри, които могат да се използват за военни цели, нарушавайки по този начин забраните на САЩ, съобщи Уол Стрийт Джърнъл (WSJ), позовавайки се на собствени информатори.

През юни 2019 г. Министерството на търговията на САЩ забрани на американските компании да работят с големи китайски суперкомпютърни разработчици, вкл. Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, Higon, Sugon и Wuxi Jiangnan Institute of Computing Technology.

В списъка влиза и Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. (THATIC) – съвместно предприятие на AMD и китайски партньори. Благодарение на участието на AMD в тази компания, Китай започна да произвежда клонинги на AMD Ryzen и EPYC процесори с x86-съвместима Zen архитектура.

Според WSJ, с присъединяването към THATIC, AMD автоматично е предоставила на Китай достъп до интелектуална собственост, свързана с напреднали процесори. Това изтичане може да застраши националната сигурност на САЩ, отбелязва медията.

AMD твърди, че е координирала всички свои действия със съответните американски ведомства и те не са намерили никакви формални причини да се противопоставят на създаването на THATIC.

Американският разработчик на чипове уверява също така, че е предвидил защита срещу неразрешено използване на интелектуалната си собственост от китайските партньори.

Коментар