ИТ гиганти искат да изнесат производство от Китай

Dell е една от компаниите, които планират да изнесат част от производството си на компютри извън Китай (снимка: Dell)

Няколко големи технологични компании възнамеряват да изнесат от Китай значителна част от производството си, подтикнати от ожесточената търговска война между Вашингтон и Пекин, съобщи Nikkei.

Производителите на персонални компютри HP Inc и Dell Technologies планират да пренасочат до 30% от производството си на преносими компютри извън Китай. Microsoft, Alphabet, Amazon, Sony и Nintendo също обмислят да преместят част от техните производства на конзоли за игри и умни колонки извън страната.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин сключиха примирие на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония миналия уикенд, подготвяйки пътя за рестарт в търговските преговори след месеци на застой.

Въпреки това ИТ компаниите вероятно няма да променят плановете си за преместване на част от производството си извън Китай, тъй като са изправени пред по-високи оперативни разходи в страната, отбелязва Ройтерс.

През юни Apple поиска от основните си доставчици да оценят последствията от разходите, свързани с преместването на 15-30% от производствения си капацитет от Китай в Югоизточна Азия.

Докато производителят на iPhone не крие, че планира преструктуриране на веригата си за доставки, HP, Dell, Amazon, Microsoft и Google все още не са коментирали появилите се информации.

Коментар