Водещ чипмейкър е на път да погълне Symantec

През последните години Symantec преживява управленски рокади и трусове в основния си бизнес (снимка: Symantec)

Акциите на Symantec поскъпнаха с повече от 20%, след като Блумбърг съобщи, че Broadcom – един от най-големите чипмейкъри в света – е в напреднали преговори за придобиване на доставчика на софтуер за сигурност.

През последните години Symantec беше засегната от управленски рокади и трусове в основния си бизнес, тъй като облачните компании за сигурност превземат дял от корпоративния пазар и се появяват нови играчи в защитата на мобилни устройства.

Грег Кларк беше главен изпълнителен директор на Symantec до месец май, когато заяви, че иска да прекара повече време със стареещия си баща. Но всъщност Кларк се оттегли, след като компанията не оправда прогнозите за приходи през четвъртото тримесечие, отбелязва CNBC.

Ричард Хил, бивш главен изпълнителен директор на Novellus Systems и директор в Symantec, беше назначен за временен президент и главен изпълнителен директор след напускането на Кларк. Последният стана CEO през 2016 г., като замени Майкъл Браун.

Акциите на Symantec поскъпнаха до $27,35 във вторник, след новината на Блумбърг, но затвориха на ниво от $22,10. През последните две години ценните книжа на компанията загубиха около една трета от стойността си.

Чипмейърът Broadcom е в серия на придобивания, вкл. на CA Technologies за 19 млрд. долара през миналата година. Но усилията на компанията за поглъщане на Qualcomm бяха блокирани от администрацията на Тръмп.

Коментар