Колко RAM памет ни трябва за Windows 10

RAM паметта от ключово значение за производителността на компютъра (снимка: CCO Public Domain)

Наред с процесора и други характеристики, ключов компонент при избора на компютър за Windows 10 е оперативната памет. От нейния обем зависи в голяма степен дали приложенията ще вървят гладко или ще ни късат нервите.

1GB RAM памет е минималното системно изискване за 32-битовата версия на Windows 10, но честно казано този вариант не е за препоръчване. 1GB RAM памет ще ви е достатъчен само за основни операции като непретенциозно сърфиране в интернет, електронна поща, текстообработка и базови операции с изображения. Но дори и тези базови задачи ще бъдат мъчителни, така че избягвайте конфигурации с 1GB RAM.

На следващо ниво е 2GB RAM, която е минималното системно изискване за 64-битовата версия на Windows 10. С такъв обем памет може да правите почти всичко с компютъра си, макар и с компромиси – дори гейминг, редактиране на изображения и видео, работа с пакети като Microsoft Office, отваряне на дузина раздели (табове) в браузъра.

Недостигът на повече RAM ще бъде пречка за системата, но 2GB са достатъчно, за да свършите някаква реална работа. Разбира се, забравете в този случай за тежки приложения като Adobe Photoshop. Но ако сте инвестирали в покупка на Photoshop, значи ще имате пари и за повече RAM.

4GB – разумният минимум

Стигаме до 4GB – обем, при който ще усетите чувствителна разлика в производителността на компютъра. Имайте предвид обаче, че ако сте на 32-битов Window 10, тогава ще имате достъп само до 3,2GB от инсталираните 4GB. При 64-битовата операционна система отпада това ограничение.

За да работим комфортно с Windows 10 компютър, ни трябва минимум 4GB RAM (снимка: CCO Public Domain)

Разликата в производителността между система с 2GB RAM и такава с 4GB е като между деня и нощта, коментират от ZDNet. Дори на 32-битова система, която ограничава RAM-а до малко над 3GB, увеличаването на производителността си струва цената. Освен, че приложенията ще работят по-бързо, можете да пуснете повече приложения едновременно, което е много удобно, ако работите с пакети като Microsoft Office или Adobe Creative Cloud.

Всички, с изключение на най-евтините и базови системи под управление на Windows 10, вече се предлагат с минимум 4GB RAM.

8GB – новият стандарт

Още по-добре, разбира се, е да имате 8GB оперативна памет. За много потребители вече това е минимумът. Ако купувате или изграждате машина, предназначена за редактиране и визуализиране на видео, или просто искате бърза система за всякакви други приложения, тогава 8GB RAM наистина е минимумът за комфортна работа.

Неслучайно, това е обемът RAM памет, препоръчван от Adobe за потребители, които използват приложенията в Creative Cloud, както и минималната оперативна памет, доставяна с новите Mac компютри на Apple. 8GB RAM не е толкова скъпо решение – да, ще трябва да платите повече за готовата конфигурация, но в магазините за компоненти допълнителен модул 4GB може да ви струва около 40 лв.

16GB и повече – струва си за някои приложения

Повече от 8GB RAM – например 16GВ – също има смисъл, ако използвате инструменти за виртуализация като Microsoft Hyper-V или VMware Workstation и особено ако работите с няколко виртуални машини едновременно.

64-битовите версии Windows 10 Pro, Enterprise и Education поддържат до 2 терабайта (TB) RAM, докато 64-битовата Windows 10 Home е „ограничена” до 128GB. Имайте предвид също колко и какъв тип RAM поддържа дънната ви платка – тази информация е налична в документацията на компютъра, като разбира се, можете да се консултирате и с доставчика на системата.

Коментари по темата: „Колко RAM памет ни трябва за Windows 10”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Вярно е!

  2. Рднв

    Само професори тук..

  3. Нормален

    Mога да ти покажа редактиране на изображения и видео с 2GB оперативна памет.
    Но под Linux …

  4. Йорданов

    Редактиране на изображения и видео с 2GB оперативна памет? Интересно… 🙂

  5. Бил

    Добра шега Hm, браво !!!

    8GB – разумният минимум. Под 8GB твърдо не.

  6. Hm

    Тази статия да не е пусната от Internet Explorer през 2012?

Коментар