Не поканили Facebook на среща за социални медии в Белия Дом

Facebook е пренебрегната от Белия дом в предстоящата тази седмица среща по въпросите на социалните медии (снимка: CCO Public Domain)

Facebook не е поканена на среща на върха в Белия дом по въпросите на социалните медии, която ще се проведе по-късно тази седмица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от компанията.

Белият дом многократно отказва да каже кой ще присъства на събитието на 11 юли. Джуд Диър, говорител на Белия дом, заяви миналия месец, че срещата ще „обедини дигиталните лидери за солиден разговор относно възможностите и предизвикателствата на днешната онлайн среда”. В понеделник той уточни, че  Доналд Тръмп ще говори на събитието.

Няколко консерватори в социалните медии потвърждават, че ще присъстват на срещата на върха, включително Бил Мичъл, поддръжник на Тръмп, който хоства онлайн шоу. Най-малко двама изявени представители на социалните медии публикуваха снимки на покана за срещата на високо равнище, която ще се проведе в в четвъртък.

Американските политици, начело с Тръмп, все повече използват социалните медии, за да се опитат да привлекат директно избирателите. Тръмп многократно е заявявал, че нямаше да бъде избран без Twitter и Facebook.

Но републиканецът Тръмп редовно атакува Facebook и Twitter като „предубедени” в полза на демократите, без да предлага доказателства, коментира Ройтерс. В интервю за Fox Business Network миналия месец той заяви, че е Twitter затруднява хората да го следват и да разпространява съобщенията си.

През март Тръмп написа, че „Facebook, Google и Twitter, да не говорим за корумпираните медии, са окуражавани от страна на радикалните леви демократи. Но не се страхувайте, така или иначе ще спечелим, както и преди!”, каза президентът на САЩ.

И трите споменати компании отричат политически пристрастия. На въпрос дали Facebook е била поканена на срещата в четвъртък, говорител на компанията е отговорил по имейла, че компанията няма покана.

Twitter е отказала да каже дали е поканена на срещата на върха и дали ще вземе участие в нея. От Google все още няма отговор на питането на Ройтерс.

През април Тръмп се срещна с главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси и прекара значително време с него, за да научи защо е загубил някои последователи. С повече от 61 милиона последователи, акаунтът на Тръмп е сред най-популярните в социалната мрежа.

Коментари по темата: „Не поканили Facebook на среща за социални медии в Белия Дом”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    За Google има доказателства: видеото се казва “‘Don’t be evil’: Whistleblower claims Google plans to sway US election vote”

Коментар