Българско приложение превръща смартфона в POS терминал

Проектът PHOS беше отличен от Иновационния борд на Райфайзенбанк България като победител в конкурс за финтех стартъпи (снимка: Elevator Lab България 2019)

Мобилно приложение PHOS, създадено от едноименния български стартъп,  позволява на всеки търговец по света да приема безконтактни плащания от карта, телефон или друг апарат директно през телефона си.

За разлика от съществуващите решения като класически POS терминали или мобилни POS терминали, PHOS не изисква използване на допълнителни устройства към телефона. Всичко, което е необходимо за функционирането му, е мобилен телефон с операционна система Android.

Допълнително PHOS дава възможност за лесна интеграция с приложения за лоялни клиенти, управление на кампании, предложения спрямо локацията, анализи и други важни за търговците системи през техните мобилни телефони.

Екипът разработва приложението от над две години. Вече са преминати успешно сертификация за сигурност с Mastercard и Visa, както и Второ ниво на сертификация за основната функционалност по разпознаване на безконтактни плащания с Visa.

Тестовете на сигурността са извършени в най-голямата лаборатория по сигурност в света. Предстои съвсем скоро PHOS да заработи за масовия търговец след последния етап на сертифициране – Ниво 3. Очаква се финалната сертификация да бъде успешно приключена до края на лятото.

PHOS беше отличен от Иновационния борд на Райфайзенбанк България като победител в конкурса Elevator Lab България 2019. Благодарение на това отличие, екипът на PHOS ще представи България през есента във Виена на полуфиналите на глобалната програма на Райфайзенбанк Интернешънъл за партньорство с финтех сектора.

PHOS има потенциал изцяло да промени сферата на разплащанията, според Даниел Алексиев, началник отдел „Дигитално банкиране и Иновации” в Райфайзенбанк. Финансовата институция ще стартира пилотен проект с тази концепция.

Това е решение за микро, малки и средни търговци, за които употребата на POS терминали е свързана с понякога непосилни разходи и голямо неудобство, сподели Иво Георгиев, един от основателите на PHOS.

„Приложението му е изключително широко, като потребителите могат да са например малки магазини, ресторанти, куриерски фирми и много други. По-важното е, че дава възможност на търговците да използват данните от транзакциите чрез безпроблемна интеграция с множество бизнес приложения”, поясни Георгиев.

PHOS се подкрепя от Paynetics – българска институция за електронни пари, която отвори платформата си за всички финтех стартъпи, нуждаещи се от платежни услуги. Paynetics е една от петте компании, лицензирани от БНБ като дружество за електронни пари.

Коментари по темата: „Българско приложение превръща смартфона в POS терминал”

добавете коментар...

  1. Пресиян Любомиров

    Лично аз, използвам приложението Glass на myPOS вече няколко месеца и смея да кажа, че съм доста доволен от така наречения softPOS. Това най-вероятно е първото по рода си приложение в България, което позволява на телефона да се използва като ПОС терминал. По този начин спестявам средства за скъпа техника и успявам да приемам плащания през смартфона си безпроблемно. “https://www.mypos.eu/bg/glass” Препоръчвам!

  2. Гост

    Към смартфона ще трябва и един малък принтер за отпечатване на бележка, с която да се удостовери транзакцията. И единствено ще могат да се ползват безконтактни карти. Предполагам, че това ще позволи развитието на плащания от така, наречените не банкови институции като paysera, revolute и други подобни.

Коментар