Изкуствен интелект в колата познава емоциите на водача

Система с изкуствен интелект ще изучава предпочитанията на шофьора и ще прави подходящи корекции (снимка: Jaguar Land Rover)

Нова технология с изкуствен интелект ще познава емоциите ни, докато шофираме, и същевременно ще адаптира настройките в купето, за да осигури благоприятна среда за водача, съобщиха от автомобилната компания Jaguar Land Rover, която разработва AI решеието.

Системата използва обърната към шофьора камера и биометрично отчитане, за да наблюдава и разбира настроенията на водача и да адаптира настройките в купето, включително климатика, медията и светлините.

Настройките се променят в зависимост от израженията на лицето, за да помогнат на водача да се справи със стреса. Редица проучвания в световен мащаб сочат, че 74% от хората се чувстват стресирани или са под напрежение всекидневно.

Технологията на Jaguar Land Rover използва изкуствен интелект, за да се адаптира с нюансите в израженията на лицето на водача и да имплементира настройките автоматично след време. Така системата ще изучава предпочитанията на шофьора и ще прави подходящи корекции.

Настройките за персонализиране могат да включват смяна на амбиентното осветление към по-успокояващи цветове, ако системата разпознае, че водачът е под стрес, да пусне любимия плейлист, а при прозявка или други знаци, че човек е изморен – да намали температурата.

Jaguar Land Rover изпробва подобна технология и за пътниците на задния ред с камера, монтирана в облегалката за главата. Ако системата улови знаци, че човекът е уморен, може да намали светлините, да затъмни прозорците и да увеличи температурата отзад, за да помогне на пасажера да заспи или да се успокои.

Софтуерът на системата се явява следващо поколение на вече съществуваща технология за проследяване на водача на Jaguar Land Rover. На разположение във всички превозни средства на британската компания е мониторът за състояние на водача, който е способен да открие дали шофьорът започва да се чувства сънлив, за да даде предупреждение за почивка.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект в колата познава емоциите на водача”

добавете коментар...

  1. :o)

    Разбира се биометричните и видео данни учтиво ще се предават на 3ти лица 🙂

  2. Anonymous

    Buy

Коментар