Microsoft се отказва от бизнеса с електронни книги

Microsoft не възнамерява да се конкурира в е-книгите с играчи като Amazon (снимка: CCO Public Domain)

Този месец Microsoft ще затвори библиотеката си от електронни книги, ще премахне цялото съдържание, закупено от потребителите, и ще им плати обезщетение, съобщи NPR.

Компанията ще възстанови изцяло парите на клиентите и дори ще добави $25 обезщетение на онези от тях, които са си водили бележки в електронните книги или са писали анотации.

Закриването на раздела за електронни книги в магазина Microsoft Store става без официални изявления. Компанията просто изтрива раздела „Книги” и публикува известие с линк към страница с въпроси и отговори за това какво ще се случи с книгите, закупени от магазина.

Този ход на Microsoft е продиктуван от желанието на компанията да рационализира работата на Microsoft Store като част от стратегията си за развитие. Очевидно в Редмънд не възнамеряват да се конкурират с услугите на Amazon, Apple Books и Google Play Books.

Премахването на придобитите книги в Microsoft Store се обяснява с факта, че хората по същество са купували само лиценз за използване. Тези книги все още принадлежат към услугата, която просто дава право на достъп до тях.

Microsoft започна да продава електронни книги през 2017 г. Тогава компанията добави възможност за закупуване на книги чрез браузъра Microsoft Edge в Windows 10 Creators Update.

Коментар