Cisco обяви най-голямата си покупка от две години насам

Cisco придобива свой доставчик на оптични компоненти (снимка: Cisco)

Производителят на мрежово оборудване Cisco Systems обяви днес, че ще купи компанията за оптични компоненти Acacia Communications за сумата от 2,84 млрд. долара в брой, предаде Ройтерс.

Офертата от 70 долара на акция представлява премия от около 46% към цената на акциите на Acacia при затваряне на борсовата търговия в понеделник.

Сделката е най-голямата придобивка на Cisco, откакто през 2017 г. гигантът в мрежите погълна софтуерната компания AppDynamics, известна с решенията за мониторинг на производителността, за сумата от 3,7 млрд. долара.

След обявяване на сделката, акциите на Acacia поскъпнаха с 40% до 67,30 долара за брой, докато тези на Cisco се понижиха с близо 1% до 55,80 долара.

Ако се изключат наличните пари на Acacia и търгуемите ценни книжа на компанията, сделката се оценява на 2,6 млрд. долара, съобщи Cisco. Очаква се придобиването да приключи през втората половина на финансовата 2020 година за Cisco.

Базирана в Мейнард, Acacia произвежда високоскоростни оптични компоненти за клиенти от средите на телеком доставчиците и операторите на центрове за данни. Компанията е доставчик и на Cisco.

Коментар