Започва ли големият отлив на ИТ производство от Китай

Топ играчи на компютърния пазар възнамеряват да преместят до 30% от производството на своите компютри извън Китай (снимка: CCO Public Domain)

Световни производители на компютри и електроника като HP, Dell, Microsoft и Amazon планират да изтеглят значителен капацитет от Китай, което може да подкопае позициите на страната, която днес е световен лидер в производството на технологични продукти.

HP и Dell, играчи от Топ 3 на световния компютърен пазар, които заедно контролират около 40% от доставките, възнамеряват да преместят до 30% от производството на своите лаптопи извън Китай, съобщи Nikkei Asian Review. Според много източници, Microsoft, Google, Amazon, Sony и Nintendo също планират да изтеглят производството на своите игрови конзоли и смарт колонки извън страната. Нещо повече, други водещи производители на персонални компютри като китайската Lenovo и тайванските Acer и Asus също обмислят подобни планове.

Това, разбира се, е свързано на първо място с ожесточената търговска конфронтация между Вашингтон и Пекин. Въпреки временното примирие, постигнато между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 миналия уикенд в Осака, плановете на производителите на електроника не са се променили. Много източници твърдят, че ситуацията все още е твърде неясна, а покачващите се цени в Китай подтикват производителите да проучат алтернативи.

Решенията на някои от най-големите световни марки в областта на персоналните компютри и игровите конзоли за прехвърляне на производството (основно продукти, предназначени за САЩ) извън Китай следват подобни информации от други технологични компании. Миналия месец Nikkei обяви, че Apple проучва възможните последици от прехвърлянето на производството на 30% от смартфоните си извън Китай. Производители на сървъри, мрежово оборудване и някои ключови електронни компоненти напускат Китай, често по искане на американски клиенти.

Тези стъпки ще бъдат удар за износа на електроника от Китай, който стимулира дългосрочния растеж на страната. Днес Китай е най-големият световен производител на компютри и смартфони. Според китайската агенция QianZhan, общият внос и износ на Китай в сегмента на електрониката е нараснал 136 пъти до 1,35 трилиона долара през 2017 г., в сравнение с малко над 10 милиарда долара през 1991 г.

Много технологични компании вече са сериозно засегнати от търговския конфликт, довел до въвеждане на мита върху китайския внос в Съединените щати, оценени на 250 млрд. долара, а заплахата от повторение на това – с въвеждане на нови мита върху вноса – все още е налице.

Quanta Computer, Foxconn Technology и Inventec вече са преместили част от продукцията си от Китай в Тайван, Мексико и Чешката република, за да избегнат заплахата от допълнителни вносни мита и да смекчат притесненията на клиентите си относно претенциите на САЩ за потенциални рискове за националната сигурност.

„След като митата на китайските стоки влязоха в сила на 24 септември, започнахме през октомври да произвеждаме и доставяме сървъри извън Китай”, признават от тайвански производител на сървъри. Тези стъпки предизвикват загриженост в Китай, поради загубата на работни места и забавянето на икономическия растеж на страната (той е най-ниският от 1990 г.).

„Очаква се САЩ също да почувстват някакъв негативен ефект от тези промени, тъй като стоките могат да станат по-скъпи”, коментира Дарсън Чиу, специалист от Института за икономически изследвания на Тайван. „Но Китай ще почувства проблема много по-силно, защото икономиката ще трябва да се подготви за по-нататъшно забавяне, а много работници ще трябва да си намерят работа другаде”.

HP и Dell, които през миналата година заедно доставиха около 70 милиона лаптопа в световен мащаб, произвеждат основно компютри в китайските градове Чунцин и Куншан, които се явяват двата най-големи в света клъстера за производство на ноутбуци. Годишните доставки на мобилни компютри надхвърлиха 160 милиона броя, което прави ноутбуците вторите по обем на продажбите електронни устройства в света след 1,4 милиарда продадени смартфона за една година.

Но Чунцин, който някога е произвеждал всеки трети лаптоп в света, губи позиции. Говорител на местното правителство е съобщил пред Nikkei, че HP е намалила прогнозата си за производство за 2019 г. до по-малко от 10 милиона лаптопа – около половината от преди две години. „По-високите производствени разходи на Китай вече доведоха до по-ниски световни поръчки. Сега несигурността, свързана с търговската война, причинява допълнителна вреда”, казва официалният представител.

Според източници на Nikkei, HP е разработила план за прехвърляне на около 20-30% от продукцията си извън Китай. Компанията възнамерява постепенно да изгради нова верига за доставки в Тайланд или Тайван и да започне да изпълнява плановете си още през това тримесечие. Съобщава се, че Dell вече е започнала пилотно производство на лаптопи в Тайван и Виетнам.

Коментари по темата: „Започва ли големият отлив на ИТ производство от Китай”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Anonymous 11/07/2019 19:05 – IQ-то и мравчата работа нямат нищо общо.

    Може да има към общият научен подем, но това е друга тема. За общият научен подем има значение и това, че китайските студенти са навсякъде, завършват и после изкарват и по едно Ph.D., поработват още няколко години за опит и после си вдигат багажа добре обучени и се връщат да учат другите в родината си. Междувременно копират през всичко което преминат, та се вдига пушек.

    А колкото до “евроатлантическо опростяване на образователната система”, това са куманярски клишета.

    Реално никога до сега не е имало по-големи възможности за тези които искат да се развиват.

    За общата система съм напълно съгласен да се облекчи, в крайна сметка статистически е ясно, че от една маса деца потенциал имат около 20 до 40%. Останалите защо да ги чанчим, да ги травматизираме и накрая да ги изритаме като идиоти.

    В крайна сметка то си е божа работа и си отредено да си има освен учени, да има и не толкова и всеки да си има роля в тъканта на обществото. И най-ученият доктор му трябва магазин от който да си напазарува и благодарение на частният труд на товарачите, шофьорите, разтоварачите и пр. Защо тези хора да носят травми, че са идиоти. Защо да нямат право на достойнство, да имат хъс да се до-обучават, преквалифицират и пр.

  2. Anonymous

    И как ги стимулират да са качествени? Потърси в Гугъл “IQ by country map” и ще останеш доста изненадан. И това е постигнато с промени в образованието – децата започват да учат здраво от много рано и за да постигнат нещо ТРЯБВА да полагат много сериозни усилия. В резултат на това в Китай средната интелигентност е 107, докато за сравнение в България е 92. Не можеш да си представиш какъв ефект има това върху икономиката и по – специално върху производството. Обаче китайците не правят евроатлантическо опростяване на образователната система за да не “претоварват горките дечица”, а ги пускат да катерят баира. И, естествено, не всеки стига, но резултата е ниво, за което в момента дори не можем да мечтаем. Общо взето, средния китаец е малък гений в сравнение със средния Българин, за съжаление. Това е статистика, нищо лично. Аз също съм Българин.

  3. Anonymous

    Ами то е така, ничия хегемония не е полезна, проблема е, че никой друг не може да е като китайците или въобще азиатците. Имам в предвид като обем и качество на продукцията, което е резултат от обем и качество на хората (оставяме настрана как точно ги “стимулират” за да са качествени).

    Не знам къде могат да отидат производителите за да получат и на три четвърти това което получават от китайците за парите си.

  4. dedo

    Така е по-добре. Ничия хегемония не е полезна – нито е хубаво Китай да държи световното производство, нито пък янките да налагат намордник на света!

Коментар