Правителството подкрепи идея за изкуствения интелект

Росен Желязков (в средата) призова бизнесът да участва в обществените обсъждания на стратегическите документи, свързани с развитието на изкуствения интелект (снимка: МТИТС)

Консултативен съвет между правителството, индустрията и експерти от различни сектори може да ускори приложението на изкуствения интелект. Идеята бе лансирана на кръгла маса по въпросите на дигиталната икономика, организирана от Американската търговска камара в България.

Подобен съвет може да подпомогне и ефективното използване на европейския суперкомпютър в България, смятат участвалите в срещата представители на ИТ бизнеса. Идеята бе подкрепена и от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков.

Той призова бизнесът да участва в обществените обсъждания на стратегическите документи, свързани с развитието на изкуствения интелект – Национална програма „Цифрова България”, Стратегия Индустрия 4.0 и Стратегия електронно управление.

„Тук е вашата роля като професионалисти, да направим витални, а не просто кухи поредни стратегии. Тяхното приложение след това ще бъде много ясно артикулирано, тогава когато става въпрос за конкретни пътни карти, проекти и използване на новите финансови инструменти”, заяви Росен Желязков.

По думите на министъра, на национално ниво е стартирана широка дискусия сред различните администрации за ролята и подхода към новите технологии. Като ключови области, в които изкуственият интелект ще има особено голямо значение, за момента са определени индустрията, образованието, здравеопазването и публичната администрация.

„Важният момент не е толкова технологичният, а регулаторният и възможността за поставянето и дефинирането на ясни цели, така че индустрия и държава да вървят ръка за ръка и да не се създава нито свръх протекционизъм, нито свръх регулация”, каза Росен Желязков.

Той информира, че вече е провел срещи с представители на общински администрации и Дирекцията за национален строителен контрол, за да бъдат обсъдени законодателните разпоредби, които ще се прилагат при  разгръщане на базови станции за 5G мрежи.

Коментар