Ще печатат кожа и кости за астронавтите на Марс

Ако астронавтът получи фрактура, може да се сдобие с нова кост, отпечатана на 3D принтер (снимка: ESA видео)

Космически агенции и дори частни компании вече подготвят експедиции до Марс, които ще отнемат няколко години. Един от проблемите, с които се сблъскват учените, е, че астронавтите не могат да се възстановят, ако получат изгаряне или костна фрактура.

Изследователи от Университетската болница на Дрезденския технически университет създадоха първите био-принтирани кожа и кости за използване в космоса. Това е изключително важна разработка, защото човешките кости и тъкани бавно се възстановят извън Земята.

Да предположим, че астронавтът получи изгаряне. По-лесно ще бъде новата кожа да се „отпечата”, вместо да се прехвърля от друго място на тялото и така да причини вторично увреждане, казва Томазо Гидини, шеф на отдела за Марс в Европейската космическа агенция (ESA), цитиран от Engadget.

За да създадат изкуствената кожа, учените използват 3D печат: сгъстяват човешка кръвна плазма, която се използва за биопресоване на клетките на кожата, с растителен материал. Подобен подход е работещ в условията на променена гравитация.

За изготвяне на кости се добавя костен цимент с калциев фосфат към отпечатани човешки стволови клетки. Калциевият фосфат действа като материал, който поддържа структурата и се абсорбира от тялото, когато костта расте.

Сега учените се опитват да разберат какво точно оборудване ще бъде необходимо за „производството” на кожа и кости при изпращане на хората на Марс.

Коментар