Биткойн загуби над 10% през уикенда

Биткойн падна рязко след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл призова за временно спиране на проекта Libra на Facebook (снимка: CCO Public Domain)

Биткойн, най-популярната криптовалута, се срина с повече от 10% през уикенда до двуседмичен минимум, на фона на нарастващите опасения от контрол върху цифровите пари и най-вече Libra на Facebook.

От петък до понеделник биткойн поевтиня с 11,1% до $9 855, което е най-ниският й курс от 2 юли насам. Криптовалутата загуби 10,4% от стойността си в неделя, регистрирайки втория по големина спад за тази година. По-късно биткойн добави 1,3%, достигайки $10 319.

Политици и финансови регулатори по целия свят призоваха за внимателна проверка на Libra, като опасенията им варират в широк диапазон – от защита на потребителите и неприкосновеността на личния живот до потенциални системни рискове, като се има предвид глобалният обхват на социалните медии, отбелязва Ройтерс.

Нещо повече, сред демократите в парламента на САЩ циркулира за обсъждане предложение, което цели да предотврати функционирането на големите технологични компании като финансови институции и възможността те да издават цифрови валути.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп критикува биткойн, Libra и други криптовалути, като настоя фирмите да се подчиняват на американските и глобални разпоредби, ако искат да „станат банки”.

Биткоин, който първоначално поевтиня от съобщение в Twitter на Тръмп, падна рязко след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл призова за спиране на проекта на Facebook, докато не бъдат разгледани опасенията за неприкосновеността на личния живот и прането на пари.

Подчертавайки нарастващото внимание към плановете на Facebook, японските власти създадоха работна група, която да разгледа възможното въздействие на Libra върху паричната политика и финансовото регулиране, съобщи Ройтерс, позовавайки се на правителствени източници.

Беноа Къор, член на борда на директорите на Европейската централна банка, трябва да представи предварителен доклад по въпроса на среща на финансовите министри на Г-7 тази седмица в Шантили, Франция.

Биткойн поскъпна с близо 55% за девет дни, след като на 18 юни Facebook обяви плановете си да пусне Libra, и докосна 18-месечния си връх от близо $14 000. Проектът обнадежди някои инвеститори, че криптовалутите могат да бъдат възприети по-широко.

Коментари по темата: „Биткойн загуби над 10% през уикенда”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ако забавят още много Libra ще падна драстично, защото целта да се купуват Bitcoin-и е да се купи Libra после с тях.

Коментар