Windows 7 прекарва последните си 6 месеца

След около 6 месеца изтича срокът за разширена поддръжка на Windows 7 SP1 (снимка: Matthias Nadler / Microsoft)

Windows 7, втората най-използвана операционна система за персонални компютри, остана без базова поддръжка още на 13 януари 2015 г. за устройства, на които е инсталиран Service Pack 1. Потребителите без SP1 не получават поддръжка за Windows 7 от 9 април 2013 г.

Windows 7 Service Pack 1 обаче продължава да се обслужва с актуализации на сигурността, като част от разширената поддръжка на Microsoft, макар че те не включват нови функции. След като Windows 7 SP1 достигне края на разширената поддръжка на 14 януари 2020 г., вече няма да се предлагат и актуализации на сигурността за устройствата, които работят с нея.

Фирмите и организациите по света могат да закупят персонализирана поддръжка за Windows 7, като Microsoft ще продължи да обслужва клиенти, които все още работят с тази операционната система на базата на такса за всеки компютър.

По данни от NetMarketShare, Windows 7 продължава да бъде една от най-популярните операционните сред десктоп потребителите. Докато Windows 10 в момента е на топ позиция с пазарен дял от 45,79%, Windows 7 остава подгласник с 35,38% за месец юни.

Всички други версии на операционните системи за персонални компютри са далеч назад. Така например, епълската macOS 10.14 заема трето място със скромен дял от 5,31%.

Има голям шанс Windows 7 да продължи да работи на значителен брой устройства към момента на изтичане на разширената поддръжка – на 14 януари 2020 г. Това е тревожно за Microsoft и потребителите, защото тези системи вече няма да получават актуализации нна сигурността.

Windows 10 очевидно е препоръчваният избор за потребители, които решат да направят ъпргейд от Windows 7, макар че и Windows 8.1 продължава да се обслужва от Microsoft.

Коментари по темата: „Windows 7 прекарва последните си 6 месеца”

добавете коментар...

  1. Мартин

    Това го плянка те от 2015г айде спрете се

  2. Pepa

    Windows 8.1 е доста прилична ОС! Достатъчен е само един ClassicShell и нямаш ядове!…

  3. Иван

    Какво им пречи да не работят? Компютъра, си е все пак един прост програмируем калкулатор.

  4. Colombino

    Много дълбоко се съмнявам, че в английската банка в която имам компютър (аутсорс), някой ще тръгне да подменя Win 7.

  5. Бранимир Маринов

    Маринов

    Със старата ХР система изкарах няколко години без обновяване. Сега съм на 7-а и с офис пакет 7-а и пак не смятам след януари 2020 да минавам на 10-а, т.к. седмицата е много по – интуитивна система и логична за използване!
    В службата все още имаме компютри, които са с XP и със офиса 2003, нищо че поддръжката им спря пред доста време. Работят си всеки ден!

Коментар