Мобилните телефони остават риск за някои самолети Boeing

Кокпит екраните на някои модели Boeing 737 и 777 все още са уязвими от Wi-Fi и мобилни телефони (снимка: CCO Public Domain)

Дори включването на телефона в режим на самолет не го прави безрисково устройство за някои самолети на Boeing. Потенциално стотици самолети по света летят с опасни системи, алармира Блумбърг.

Проучване на FAA от 2014 г. разкри, че кокпит екраните на някои модели Boeing 737 и 777 са уязвими от Wi-Fi сигнали, мобилен телефон или дори от метеорологичен радар. Докато много от тях са заменени, някои джетове все още съдържат остарелите модели, произведени от Honeywell International.

В изявление говорителят на Honeywell Нина Краус заяви, че проблемът засяга 70 или по-малко самолета и няма доказателства, че те са в експлоатация. Много от блоковете може да са на „пенсионирани” самолети или симулатори.

Интерференцията от мобилните телефони може да доведе до загуба на важни данни за въздушната скорост и навигацията. Авиокомпаниите и Honeywell твърдят, че екраните на пилотската кабина не представляват риск за безопасността.

Все пак, десетки пилоти съобщават за случаи, в които дисплеите остават празни и важна информация за полетите изчезва. FAA даде на авиокомпаниите срок до ноември 2019 г. да модернизират своите системи.

Ако ви предстои полет в близко бъдеще, няма нужда да се паникьосвате. Първо, шансовете ви да летите със самолет с остарял кокпит дисплей са много малки, пише Engadget.

Delta и Southwest Airlines са обновили екраните си. American Airlines все още има 14 самолета, които се нуждаят от актуализация, а United Airlines трябва да подмени компоненти на 17 самолета.

Бюджетният европейски превозвач Ryanair не е модернизирал екраните си, поради „финансовата тежест”, но е проверил дисплеите и е заменил проблемните от тях.

Като цяло, остарелите екрани на пилотската кабина се считат за относително нисък риск. Още през 2014 г. Southwest Airlines пусна Wi-Fi тест на Boeing 737s със засегнатата Honeywell система и не отчете проблеми. Въпреки това е по-добре авиокомпаниите да осигурят възможно най-безопасни условия за пасажерите.

Коментар