За първи път жена оглави голяма Linux компания

Мелиса Ди Донато е добре позната като ИТ мениджър с респектиращ списък от постижения в продажбите и други бизнес операции (снимка: SAP)

Мелиса Ди Донато, главен оперативен директор на SAP, зае поста CEO в Linux компанията SUSE. Това е първата жена на позиция главен изпълнителен директор в компания за отворен код. SUSE е в процес на придобиване от шведския инвестиционен фонд EQT.

SAP е най-големият клиент на SUSE, като партньорството между двете компании продължава около 20 години. Приходите на германската компания през последното тримесечие белязаха ръст от 11% на годишна база, до голяма степен благодарение на облачното подразделение, където ръстът е 40%. Облакът на SAP работи на сървъри със SUSE Linux и отворена платформа OpenStack.

Ди Донато живее в Лондон, разказва The Register. Тя е добре позната като ИТ мениджър с респектиращ списък от постижения в продажбите и други бизнес операции. Преди SAP Ди Донато е работила в Salesfoce, IBM и Oracle, а също така е била директор на базираната в Лондон консултантска фирма Uccelli.

В свободното си време Ди Донато управлява технологичното звено на „Клуб 30%” – британска организация, чиято цел е да увеличи дела на жените в управителните съвети на компаниите от списъка S&P 100 до 30% през 2020 г.

Коментирайки назначението си, Ди Донато отбелязва, наред с други неща, че „SUSE е начело на историческа промяна, тъй като софтуерът с отворен код сега е важна част от основната бизнес стратегия на всяко проспериращо предприятие”.

На новия си пост Ди Донато ще замени Нилс Браукман. Официално той се пенсионира, но специализираните медии смятат, че това не може да бъде единствената причина. В социалната мрежа на LinkedIn Браукман пише, че е дълбоко загрижен за съдбата на SUSE и нейните служители и че „трудното решение” за напускане е изцяло основано на лични обстоятелства.

Браукман работи в SUSE в продължение на осем години, от които три години е изпълнителен директор. Той управлява компанията през рекордната финансова година 2018 г. Под негово ръководство SUSE стана най-големият независим разработчик на Linnux дистрибуции, макар че това се случи след като IBM купи Red Hat за 34 млрд. долара.

Коментари по темата: „За първи път жена оглави голяма Linux компания”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    “Браукман пише, че е дълбоко загрижен за съдбата на SUSE и нейните служители”. Напълно е прав. Започна подкопаването на тази прекрасна в миналото дистрибуция. Това е началото на краят ѝ.

  2. Anonymous

    Uccelli

Коментар