Как се мамят клиенти с „логическа бомба”

Изобретателни доставчици на услуги могат да мамят своите клиенти с хитри способи, или т.нар. логически бомби (снимка: CCO Public Domain)

Немският гигант Siemens е открил измамник сред своите контрагенти, който поставял „логически бомби” във важни документи на компанията. Прегрешилият доставчик е изправен пред голяма глоба и лишаване от свобода до 10 години.

Дейвид Тинли, бивш изпълнител на Siemens, се призна за виновен в използване на т.нар. „логически бомби” с цел извличане на печалба за сметка на компанията. Според публикация на ZDNet, той умишлено организирал саботаж, така че Siemens многократно се обръщал към него за помощ и плащал за услугите му.

Проста и ефективна схема

Схемата на 62-годишния Тинли е проста и в същото време ефективна и надеждна – той успявал да заблуди Siemens много пъти в продължение на две години. Специалистът предоставял на немската компания услуга за създаване и обработка на електронни таблици, които с течение на времето започнали да се сриват по „неизвестни” причини.

Причините се оказват всъщност „логически бомби” – скриптове или подпрограми, които се пускат при определени обстоятелства, например в определен ден или определен брой часове след първото отваряне на документа. С други думи, Тинли предварително е вградил в създадените от него електронни таблици алгоритъм, който ги деактивира след известно време, а подозренията падат върху всеки друг, но не и върху самия изпълнител.

Историята

Дейвид Тинли работи за Siemens в продължение на осем години. Той си сътрудничил, по-специално, с представителството на компанията в Монровил, щата Пенсилвания, САЩ, на което предоставял електронни услуги, свързани с е-таблици за управление на поръчки за оборудване.

Таблиците в офиса на Siemens започнали да работят нестабилно за първи път през 2014 година. „Логическите бомби”, поставени от Тинли, повредили файловете и само той знаел как да възстанови системата.

През 2016 г. измамната схема била открита случайно от служители на Siemens – една от таблиците се повредила, а самият Дейвид Тинли не бил в състояние да я „поправи”. Той се принудил да прехвърли паролата си на служителите на компанията, които идентифицирали злонамерения скрипт.

Последствията за измамника

Колко пъти точно Тинли е лъгал Siemens и колко пари е спечелил от компанията съдът все още не е установил. Той бе обвинен през май 2019 г., а на 19 юли се призна за виновен. Следващото заседание по неговото дело ще се проведе на 8 ноември 2019 г.

В зависимост от решението на съда, бившият изпълнител на Siemens може да бъде наказан с глоба в размер на 250 хиляди долара и лишаване от свобода до 10 години. Съдът може да наложи едновременно и двата вида наказания.

Коментари по темата: „Как се мамят клиенти с „логическа бомба””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Яка закасация 200 000 пераонал и не могат да си маравт ел таблица

    Явно той е давал подкупите на щата пенсилвания от името на siemens за поръчки за оборудване

    Той си сътрудничил, по-специално, с представителството на компанията в Монровил, щата Пенсилвания, САЩ, на което предоставял електронни услуги, свързани с е-таблици за управление на поръчки за оборудване.

Коментар