Симулират глас с изкуствен интелект с цел измама

Софтуер за генериране на глас бе използван за финансова измама (снимка: CCO Public Domain)

Експерти по киберсигурност засякоха необичаен случай на използване на изкуствен интелект в измамна схема. Мошениците имитирали гласа на директора на компания с помощта на AI система и наредили на служител да прехвърли 220 000 евро по банкова сметка.

Измамниците използвали комерсиален софтуер за генериране на глас, за да се представят за директора на немска компания, която има дъщерна енергийна фирма във Великобритания, съобщи Уолстрийт Джърнъл. Мениджърът на британската компания помислил, че разговаря с шефа си, когато  изкуственият интелект настоял за превод на голяма сума пари.

Мениджърът на британското подразделение не усетил измамата, тъй като гласът в другия край на линията бил досущ като гласа на шефа на компанията. Мошениците умело имитирали гласа, начина на комуникация и дори лекия немски акцент, за да постигнат максимално сходство.

Парите са преведени на един от унгарските доставчици на компанията. След това измамниците се обадили отново на директора във Великобритания, като поискали поредния спешен паричен превод. Този път обаче мениджърът на британската фирма заподозрял, че нещо не е наред и отказал да преведе парите.

По-късно е установено, че парите, изпратени в Унгария, са прехвърлени в Мексико и някои други страни. В момента службите разследват инцидента и името на компанията и лицата, свързани със случая, се пазят в тайна.

Известно е обаче, че дружеството е имало застраховка, която покрива настъпилите загуби. Експертите отбелязват, че подобен случай на измама с използване на гласов генератор, базиран на изкуствен интелект, е регистриран за първи път.

Коментар