Платежна система на Amazon идентифицира човека по ръката

Биометрията си прокарва път в търговията на дребно и в други сфери (снимка: CCO Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon тества платежна система с кодово име Orville, която позволява на хората да извършват покупки, като се идентифицират с ръката си, съобщи Ню Йорк Поуст.

Тестовете се извършват в нюйоркските офиси на интернет компанията, където новата система е инсталирана на няколко вендинг машини за продажба на чипс, газирани напитки и зарядни за телефони. До края на годината Amazon възнамерява да инсталира подобни скенери във веригата супермаркети Whole Foods.

За разлика от повечето биометрични системи, които изискват докосване с пръст по повърхността на скенера, технологията на Amazon не се нуждае от физическо докосване до какъвто и да е биометричен четец, за да функционира.

Вместо това системата използва компютърно зрение и геометрия на дълбочината, за да сканира ръцете на клиентите, като ги сверява с данните в Amazon Prime, преди да изтегли средства от банковата им карта.

Точността на разпознаване на скенера е в рамките на една десетхилядна от 1%, според източници от компанията. Но Amazon възнамерява да подобри точността на идентифициране до една милионна част от процента.

Коментар