Apple ще копира човека в допълнена реалност

Apple активно разработва технологии за виртуална и допълнена реалност (снимка: CCO Public Domain)

Нов патент на Apple издава намеренията на компанията да създаде устройство, което – за разлика от съществуващите VR шлемове – може да улови цялото лице на човека и да го пренесе във виртуалното пространство.

Документът описва устройство с форма на очила, наречено „Дисплейна система със сензори”. Предвидени са два дисплея – по един за всяко око на потребителя, както и множество сензори, вкл. камери, но и датчици за позициониране на главата, очите, веждите, брадичката и дори ръцете.

Очилата ще покажат на своя притежател триизмерно изображение, основано на реална картина, а аватарът на потребителя във виртуалния свят напълно ще копира движенията и израженията на лицето му. Именно тук е основната разлика между устройството на Apple и конкурентните решения, които работят с реално видео, върху което се наслагва компютърен модел.

Това е поредна патентована технология на Apple, свързана с виртуалната (VR) и допълнената (AR) реалност. Според The ​​Verge, компанията провежда мащабни изследвания и разработки в тази област. Не е изключено следващите VR/AR реализации да бъдат представени тази година заедно с новия iPhone.

Въпреки многото възможности и перспективи, двете технологии все още не са намерили масови търговски приложения. Почти всички съвременни смартфони имат стандартни приложения, които позволяват да се наслагват триизмерни обекти върху върху снимките от камерата, но AR остава непретенциозно забавление.

Според пазарните наблюдатели, както при много иновации в миналото, Apple може да предложи наистина интересен подход към комерсиализацията на AR и VR технологиите.

Коментар