Взеха на мушка криптирането в чата и социалните мрежи

Терористите все повече използват криптирани приложения за планиране на различни видове престъпления (снимка: CCO Public Domain)

Главният прокурор на САЩ обяви война на криптираната кореспонденция в чат приложенията и социалните мрежи. Уилям Бар заяви, че криптирането на комуникациите на гражданите е значителен проблем.

Според него, този въпрос засяга не само правоприлагащите органи. Подобреното криптиране на данни в смартфони и компютри, както и приложенията с криптиране на кореспонденцията заплашват националната сигурност на САЩ, пише patentlyapple.com.

Главният прокурор изтъкна, че правоприлагащите органи все по-трудно получават достъп до информация за устройствата. Дори и заповед, потвърждаваща, че кореспонденцията е потенциална причина за престъпна дейност, не решава проблема.

Уилям Бар казва, че терористите и престъпниците все повече използват криптирани приложения за планиране на различни видове престъпления, най-често свързани с убийства на хора. Той също така говори за това как международен наркокартел използва групов чат в WhatsApp, за да координира убийството на мексикански полицаи.

„Настоящото положение е изключително опасно, то е неприемливо, тъй като причинява все повече и повече проблеми”, коментира Уилям Бар. „Време е САЩ да спрат да спорят дали да решат този проблем и да започнат да говорят за това как да го решим”, настоя той.

Коментари по темата: „Взеха на мушка криптирането в чата и социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. Вилиана-непознато

    Тъпанар***и да Епстейн е и Радка да много това отвратителено гадни? Мразя да.

  2. Anonymous

    Всичко може да се нарече заплаха за националната сигурност. Дори да кихнеш, защото разпространяваш микроби довждащи до национална епидемия. Можеш да кихаш само под 24 часова наблюдение от лекаш и шпиониращ те агент.

  3. Иво

    Зависи за какво си говорите 🙂

  4. Saevar

    е па САЩ станаха по-бетер и от Русия, направо като Казакстан да направят… да няма криптиране…

  5. Българин

    Ако седна с приятел в къщи и си говорим нещо, това заплаха ли е за националната сигурност?

Коментар