Huawei форсира разработката на собствени чипове

Kirin процесори ще се използват в 60% от новите смартфони на Huawei, пуснати тази година (снимка: Huawei)

Huawei използва все повече собствени мобилни процесори Kirin в смартфоните си, съобщи тайванското издание DigiTimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Китайският гигант преминава през труден период, поради санкциите, наложени от САЩ. В създалата се ситуация компанията се стреми по-активно да прилага собствените си хардуерни решения.

През втората половина на годината делът на марковите процесори Kirin в смартфоните на Huawei и дъщерната марка Honor ще достигне 60%. За сравнение, през първата половина на 2019 г. този дял беше 45%, а през втората половина на 2018 г. – под 40%.

Според анализатори, Huawei ще достави тази година на световния пазар до 270 милиона смартфона. Повече от 150 милиона от тях ще използват собствените Kirin процесори на компанията.

В същото време Huawei ще продължи да купува мобилни чипове от Qualcomm. Очаква се американският разработчик да достави най-малко 50 милиона Snapdragon чипове на Huawei през настоящата година.

До края на 2019 г. Huawei ще обяви поне два нови чипа Kirin. Единият от тях ще поддържа работа в мобилни мрежи от пето поколение (5G), твърдят източниците от далекоизточната индустрия.

Коментар