Частна руска компания се похвали с ракетен двигател

Ракетният двигател използва като гориво бял спирт и азотен оксид (снимка: NSTR Rocket Technologies)

Частна компания от Русия е готова за серийно производство на ракетен двигател с течно гориво  и метеорологична ракета за многократна употреба, съобщават медиите в страната.

NSTR Rocket Technologies е разработила двигател с кодово име 11KD01ZH, който използва като гориво бял спирт и азотен оксид. Конструкцията предвижда пиротехническо запалване.

Според официално изявление на компанията, цикълът на изпитания на двигателя вече е завършен. Тествани са четири модификации на двигателя, направени както по традиционните методи от неръждаема стомана, така и със смесителна глава, отпечатана на 3D принтер от кобалт-хром-молибденова сплав.

Конструкцията на двигателя, включително смесителната глава, е разработена напълно от специалистите на NSTR. Някои модификации позволяват използване на метални и композитни разширения на дюзите за увеличаване на ефективността на големи височини. Тягата в различните конфигурации варира от 35 до 320 кгс.

Тягата в различните конфигурации на двигателя варира от 35 до 320 кгс (снимка: NSTR Rocket Technologies)

Двигателят е готов за серийно производство – по план то трябва да започне до края на годината. Разработката може да се използва в ултра-леки ракети и в учебни стендове за подготовка на студенти от специализирани университети.

NSTR Rocket Technologies обяви също планове за създаване на ракета за многократна употреба, която може да носи около 10–15 кг оборудване за метеорологични измервания, научни и технологични експерименти на височина 130 км.

Тестовете на метеорологичната ракета трябва да започнат тази година, но първите варианти ще бъдат за еднократна употреба, уточняват от разработчика.

Коментари по темата: „Частна руска компания се похвали с ракетен двигател”

добавете коментар...

  1. Mango

    Да. Ето уточнението – разработили са обикновен двигател за проста ракета, която може да вдигне 10 килограма до суборбитална височина НО БЕЗ влизане в орбита. Т.е. хвърчи до 130 км. височина и веднага пада наобратно като талпа

Коментар