Шотландски стартъп тества нов 3D-отпечатан ракетен двигател

Двигател, направен по технология на 3D печат, задвижва ракетите на Skyrora 
(снимка: Skyrora)

Младата шотландска компания Skyrora, създадена от украинския предприемач Володимир Левикин, започна тестови изпитания на нов 3D-отпечатан ракетен двигател с тяга от 70 kN. Миналата година опит за изстрелване на ракета Skylark L с подобен двигател завърши с падането ѝ в морето на половин километър от стартовата площадка. Новият двигател дава надежда, че следващият старт ще бъде успешен.

Владимир Левикин създаде стартъпа Skyrora в Единбург през 2017 г., припомня Electronics Weekly. Въпреки младостта на компанията, тя беше подкрепена от космическите агенции на Европа и Великобритания.

Skyrora се зае да донесе на Великобритания статута на космическа сила, като извърши първото вертикално изстрелване на ракета в историята на Острова. Преди това Virgin Orbit обеща първото въздушно изстрелване на ракета над Обединеното кралство, но след неуспешен опит компанията фалира.

Междувременно, част от оборудването и собствеността на Virgin Orbit бяха придобити от друг космически стартъп, също създаден от украинец – Firefly Aerospace. Веднага след като ракетите Firefly започнаха да показват обещаващи резултати, собственикът на компанията Максим Поляков беше принуден от американските власти да продаде своя дял за 1 долар.

Предишният опит позволи на Skyrora да оптимизира процеса на 3D печат на двигателя. Създаването на новия двигател е отнело 66% по-малко време и освен това е с 20% по-евтино като разходи. Редица компоненти на двигателя са подобрени – например, охладителна камерата е усъвършенствана и е станала по-ефективна, което от своя страна ще удължи живота на двигателя.

Тестването на двигателя се провежда на базата на компанията в Мидлотиан, Шотландия. Двигателят стартира на цикли от 250 секунди. Това време е достатъчно, за да изведе бъдещата ракета в орбита.

Skyrora използва отпадъчна пластмаса за производството на ракетно гориво с марка Ecosene. По принцип двигателят работи със смес от водороден прекис и керосин.

„След тестване, модернизираният 70kN двигател ще бъде първият комерсиален двигател, който използва система за горене със затворен цикъл, захранвана с водороден пероксид и керосин. Въпреки че тази система не е използвана в миналото, поради своята сложност, по-високият специфичен импулс, генериран от този дизайн, ще повиши цялостната ефективност на двигателя”, казват разработчиците.

Тестването на новия двигател ще се извършва редовно в продължение на няколко седмици. На негова база ще бъде изградена първата степен на новата ракета на компанията Skyrora XL. Втората степен беше изпитана чрез стартиране на статични огневи тестове през август миналата година. Интегрираната степен премина тестове във военновъздушната база Мачриханиш на полуостров Кинтайър. Третият етап също премина теста за стартиране на двигателя.

Първото орбитално изстрелване на ракета Skyrora XL с височина 23 м и полезен товар до 315 кг е планирано за 2023 г. от космическия център SaxaVord на Шетландските острови.

Коментар