НАСА тества двигател с дюза от 3D принтер

Вместо печатаща глава, адитивната технология на НАСА използва мощен лазер с микронна точност

Вместо печатаща глава, адитивната технология на НАСА използва мощен лазер с микронна точност

Американската космическа агенция НАСА тества успешно ракетен двигател, част от който е отпечатана на 3D принтер. Дюзата на двигателя, създадена чрез триизмерен печат, е издържала серия високотемпературни изпитания със смес от течен кислород и газообразен водород. Експериментът дава надежди, че 3D печатът може да се ползва в ракетостроенето.

В бъдеще триизмерният печат ще позволи сериозни икономии на средства и време при производството на части за ракети. При адитивното производство (така НАСА нарича своята технология за 3D печат) се „изпича” слой от метален прах с помощта на мощни лазери с микронна точност.

Технологията на НАСА се различава от класическия триизмерен печат по това, че печатащата глава е заменена с мощни лазери, които превръщат металния прах в монолитен метален слой с произволна геометрия. Получените изделия имат дори по-добри характеристики, отколкото продуктите, създадени чрез традиционния метод на леене под налягане.

Обикновено производството на дюзи за ракетни двигатели, които са една от най-скъпите части, отнема около година. Новата технология не само намалява това време до няколко месеца, но и спестява до 70% от необходимите пари.

НАСА ще се опита да стандартизира процеса и изискванията към продукти, печатани на 3D принтер, както и да отпечата техни пълноразмерни модели. Изпитанията на подобни части в реалния космос ще започнат не по-рано от 2017 г.

Коментар