Tenda AC10U AC1200 – лесно управляем рутер

Tenda AC10U AC1200 може да се управлява лесно с помощта на смартфон и мобилно приложение (снимки: TechNews.bg)

Безжичните рутери вече са част от всеки дом, за да отговорят на нуждите ни от достъп до интернет, онлайн игри, видео стрийминг и други развлекателни приложения. Още по-добрата новина е, че дори неопитни потребители могат да управляват лесно базовите функции на тези устройства с помощта на смартфон.

Наскоро ви представихме двубандовия Wi-Fi рутер Tenda AC10U AC1200, който поддържа максимална пропускателна способност при безжичен трансфер до 1167Mbps. Този модел, както и останалите рутери на мрежовия производител, могат да се управляват удобно с фирмено мобилно приложение Tenda WiFi за Android и iOS устройства, наред с традиционния начин през уеб-базиран интерфейс.

Приложението е достъпно за изтегляне свободно – като го потърсите директно в онлайн магазините Google Play (за Android) и iOS (за iPhone) или просто сканирате със смартфона си баркода в документацията на рутера. С помощта на инсталираното приложение ще настройвате отдалечено параметрите на рутера с по няколко докосвания на сензорния екран.

Интуитивен, лесен за използване интерфейс

Tenda WiFi има интуитивен интерфейс, лесно е за използване и работи добре. Приложението дава достъп до повечето от характеристиките на Tenda AC10U AC1200, а ако искате да го ползвате и извън дома си, от всяко място с интернет достъп, е необходимо да си създадете Tenda акаунт.

След стартиране, приложението предлага възможност за свързване към Wi-Fi мрежата и управлението на рутера с фабрично зададените логин и парола, които можете да намерите на самото устройство. Препоръчително е впоследствие да смените паролите за мрежата и рутера с две различни, за да избегнете рискове със сигурността.

Тъй като рутерът е двубандов, ще виждате на смартфона си две безжични мрежи на Tenda, съответно 5G WiFi  и 2,4G WiFi. Можете да свързвате голям брой домашни устройства (до 30) към която и да е от мрежите – компютри, смартфони, таблети, телевизори, конзоли за игри и др., така че да се наслаждавате на най-добрата скорост на интернет достъп.

Колекция от полезни инструменти

Наред с базови възможности за конфигуриране на безжичната мрежа, например смяна на администраторската парола или паролата за достъп до мрежата, имате на разположение редица смарт инструменти в приложението Tenda WiFi, които ще ви помогнат да организирате и управлявате по-интелигентно домашната си мрежа.

Една от функциите, например, е създаване на мрежи за гости – и в двете честотни ленти (2,4G и 5G), вкл. за VIP гости. Можете да посочите период, през който да е активна мрежата за гости, както и да зададете ограничение (лимит) на пропускателната способност.

Друга интересна възможност е инструментът за планиране кога да бъде активна безжичната мрежа. Подобна функция е особено полезна, ако сте загрижени за влиянието на безжичните комуникации върху съня и здравето ви. Бихте могли, например, да забраните безжичната мрежа през нощта, когато спите и не ви е необходим достъп до интернет.

Не на последно място, с помощта на Tenda WiFi можете да регулирате мощността на излъчвания безжичен сигнал, благодарение на вградените технологии в рутера. Тази функция също е свързана с грижата за здравословния начин на живот. Предвидени са три степени на регулиране на мощността – ниска, средна и висока. В режим на средна мощност, например, рутерът покрива безпроблемно със стабилен безжичен сигнал жилище с две спални.

Достъпен рутер за 4K стрийминг

Рутерът Tenda AC10U AC1200 е достъпно устройство – моделът се предлага на българския пазар на цена около 80-85 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца. С този рутер ще се наслаждавате на качествен 4К видео стрийминт, онлайн игри и други приложения, като същевременно ще можете да го управлявате удобно през уеб интерфейс или с мобилното приложение Tenda WiFi.

Коментар