Tenda AC10U AC1200 – рутер по модерните стандарти

С четири външни антени и вграден усилвател, Tenda AC10U покрива целия дом със стабилен сигнал (снимки: TechNews.bg)

Ако търсите ценово-достъпен рутер за 4К видео стрийминг, онлайн игри и бърз достъп до интернет за всички устройства в домашната мрежа, несъмнено Tenda AC10U AC1200 е едно от най-привлекателните предложения. Ще намерите устройството на цена около 80-85 лв. в търговската мрежа у нас, като срещу тази скромна сума ще получите всички характеристики на един модерен рутер.

Първи впечатления

Tenda AC10U AC1200 идва в черна кутия с оранжеви акценти – отличителни цветове за устройствата на китайския бранд. Отгоре на кутията виждаме голяма снимка на рутера, а вдясно на нея са изброени няколко ключови предимства на устройството, вкл. възможностите за 4К видео.

Отдолу картината е още по-интересна – виждаме някои приложения на AC10U, схема на свързване, основните характеристики и полезна таблица, която сравнява модела с други подобни рутери на Tenda.

Отстрани вляво пък намираме информация за техническите параметри, а отдясно – системните изисквания и баркод за сканиране, когато сваляме мобилното приложение. Така още преди да разпечатаме кутията, сме наясно с възможностите на устройството.

Вътре в кутията откриваме всичко необходимо за незабавно използване на рутера. Тук са самото устройство, захранващ адаптер, мрежов кабел и документация – ръководство за потребителя и гаранция.

Дизайн

Рутерът на Tenda изглежда атрактивно, проектиран е за любителите на онлайн игри и HD видео, с предизвикателен външен вид, внушаващ мощ и скорост. Това впечатление се подчертава от четирите външни антени и LED индикаторите, разположени отпред:

  • SYS – свети, когато рутерът е включен;
  • WAN – показва дали имаме интернет връзка;
  • LAN – свети, когато някое РС е свързано жично към рутера;
  • WiFi – показва дали е включено безжичното излъчване.

На задния панел на рутера са разположени 4 гигабитови порта (Gigabit Ethernet) – 1 WAN за свързване към интернет и 3 за устройствата в локалната мрежа. Вдясно от тях е гнездото за захранване на рутера, а вляво има два бутона – WPS/Reset и Wi-Fi On/Off – и много важният USB 2.0 порт, който може да се използва за споделяне на сторидж или принтер, например.

Отдолу виждаме решетка за вентилация, крачета за поставяне на рутера на плоска повърхност и два отвора за монтиране на устройството на стена. Тук е залепен и фирменият стикер с ценна информация като сериен номер, MAC адрес, SSID (Wi-Fi име), парола по подразбиране и WPS PIN код.

Tenda AC10U е сравнително компактно устройство, с размери 220×141,5×49 мм и тегло 820 грама. Черният му цвят със светещи в синьо LED индикатори отпред ще се впише в интериора за игри и видео.

Характеристики

Tenda AC10U е мощeн двубандов Wi-Fi рутер (честотни ленти 2,4GHz и 5GHz, които работят паралелно) с поддръжка на стандарта 802.11ac Wave 2 и технология за предаване на данни 2×2 MU-MIMO, подсилена от 4 външни антени по 5 dBi всяка. Благодарение на това, максималната пропускателна способност при безжичен трансфер достига 1167Mbps – 300 Mbps за честотната лента 2,4 GHz и 867 Mbps за 5 GHz.

Разглежданият модел разчита на процесор на тактова честота 1GHz, допълнен от 128MB памет DDR3, и поддържа гигабитови скорости на жичните съединения. Не само WAN портът е 1Gbps, но и трите LAN порта за свързване на устройствата в домашната мрежа са гигабитови. Това прави устройството идеално за 4К видео стрийминг и онлайн игри, ако имате, разбира се, достатъчно бърза интернет връзка от вашия доставчик.

Нещо повече, Tenda AC10U идва с вграден усилвател на безжичния сигнал и технология Beamforming+, които заедно осигуряват пълно Wi-Fi покритие на дома, със стабилен сигнал, до всяко кътче в дома и елиминират т.нар. „мъртви зони”. Рутерът поддържа и високо ниво на сигурност при безжичните Wi-Fi комуникации чрез алгоритмите WPA/WPA2-PSK.

Към този рутер можем да включим до 30 устройства в домашната мрежа – компютри, смартфони, таблети, телевизори, геймърски конзоли – и да ползваме едновременно интернет приложения на всяко едно от тях. Рутерът е съвместим с Windows и Mac компютри. Налично е и мобилно приложение Tenda Wi-Fi App за Android и iOS, с което можете да управлявате удобно рутера, но за това ще ви разкажем в следваща публикация.

Наличност и цена

Tenda AC10U AC1200 е достъпен на българския пазар в търговската мрежа от партньорите на китайския производител, наред с много други мрежови устройства със същия бранд. Този рутер се предлага на цена около 80-85 лв. с включен ДДС и предвид възможностите му, се явява достъпно решение за 4К видео стрийминт, онлайн игри и други интернет приложения за развлечение и работа. Гаранцията е 24 месеца.

Коментари по темата: „Tenda AC10U AC1200 – рутер по модерните стандарти”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Купувам

Коментар