Изкуствен интелект преобразява дизайна на автомобилите

Генеративният дизайн е приложен към колелата на реконструирания микробус от 1962 г. на Volkswagen, за да се намали теглото с 18% (снимка: Volkswagen)

Софтуерният разработчик Autodesk започва партньорство с автомобилния гигант Volkswagen в областта на генеративния дизайн. Двете компании работят по нова концепция за електрически превозни средства.

Калифорнийският център за иновации и инженеринг на Volkswagen Group (IECC) представи реконструиран миниван от 1962 г., обновен с помощта на генеративен дизайн – технология за дизайн, базирана на изкуствен интелект.

Използвайки възможностите на облачната платформа Autodesk Fusion 360, инженерният екип преосмисля някои от детайлите на електромобила, като същевременно се съсредоточава върху здравината и намаляването на теглото.

Генеративният дизайн, приложен към колелата, води до намаляване на теглото с 18%. Цялото време за разработка – от проектирането до производството – е съкратено от 1,5 години на няколко месеца.

„С генеративния дизайн можете да проектирате структури, които ние, дизайнерите и инженерите никога не бихме могли да създадем”, казва старши продуктовият разработчик на Volkswagen Андрю Моранди.

Едно от най-големите открития за него е колко много материал е бил премахнат от обичайната конструкция на колелата.

„Когато готовите колела пристигнаха на място, беше като Коледа сутрин. Целият екип се вълнуваше да отвори кутията и да види как това работи”, разказва Моранди.

Коментар