Ще възстановяваме Windows 10 лесно от облака

Потребителите на Windows 10 ще могат скоро да възстановяват лесно и бързо системата си от облака (снимка: Microsoft)

Microsoft интегрира функция в Windows 10 за възстановяване на системата от облака и „нулиране” до фабричните настройки. Подобна възможност е налична в епълската платформа macOS – тя се нарича Internet Recovery и позволява безпроблемно възстановяване на Mac или MacBook компютри.

Според информация от инсайдер (известен като „h0x0d”), публикувана в Twitter, при избор на режима за облачно възстановяване системата изтегля необходимите файлове от сървърите на Microsoft, за да се върне в състояние като след „преинсталиране”. В някои случаи се сваля цялата дистрибуция и тогава преинсталирането е пълно.

Предимствата на новия режим, който е в процес на интегриране в Windows 10, са няколко. Така например, отпада необходимостта да съхраняваме дистрибуции с операционната система, които заемат място и могат да бъдат изтрити случайно. Освен това не се налага съхраняване на стартиращи DVD и флашки в случай на проблеми с компютъра или използване на раздела за възстановяване, наличен в редица съвременни лаптопи.

Облачното възстановяване елиминира и необходимостта спешно да търсим друг компютър или лаптоп, за да изтеглим свежа дистрибуция, ако основният компютър се е сринал и нямаме под ръка „образ” (имидж) на Windows 10 по една или друга причина. Всичко, което е необходимо за успешното възстановяване, е неограничен достъп до интернет, а темпото на връщане на компютъра към живот зависи само от скоростта на връзката.

Новият метод за възстановяване ще опрости живота на потребители, които не искат да навлизат в подробности за операционната система и компютъра като цяло. Те може да не знаят как да настроят компютъра да зарежда от друг диск или USB устройство, което затруднява процеса на възстановяване. В режим „облак” Windows 10 ще направи всичко сама.

Не е ясно кога Microsoft ще интегрира своя вариант на Internet Recovery в Windows 10. Според изтеклата информация, новата функция може да се появи в дистрибуция на системата под номер 18950, което означава, че скоро потребителите ще я получат – към момента членовете на бета-програмата Windows Insider имат достъп до версия 18945.

Коментари по темата: „Ще възстановяваме Windows 10 лесно от облака”

добавете коментар...

  1. Dedal

    А ще излиза ли съобщение:
    В момента не можете да използвате компютър, защото човека който ви шпионира е в отпуска.

  2. :o)

    Разбира се услужливо в облака, т.е. в ръчичките на 3ти лица попадат цялата ти ОС, както и всичките ти файлове и пароли в нея 🙂

  3. Иван

    Аман: Явно, Вие разбирачите на Линукс, сте най-интелигентни, ВЕЕЕЕ…

  4. Krass

    Като се счупи Windows как ще активираш тази функция?

  5. Аман

    вал сам го и тоа видовс вееее. Виндовс е само за лозерите веее

Коментар