Четири причини за провала на Windows Phone

Съдбата на Windows Phone беше предопределена по стечение на няколко обстоятелства (снимка: CCO Public Domain)

Преди време Microsoft се отказала да развива собствената мобилна платформа Windows Phone, която не можа да издържи на конкуренцията от Android и iOS. Не всички причини за фиаското на софтуерния гигант в мобилната сфера обаче са известни.

Бивш инженер на Nokia, който e работил върху смартфоните, базирани на Windows Phone, разкрива причините за провала в лично мнение, публикувано в портала Reddit. Експертът посочва четири причини за срива на проекта.

Първо, Microsoft подценява Google и Android. По онова време системата на Google прави първите си стъпки и изглежда като не много сериозен конкурент. Интернет гигантът обаче имаше асо в ръкава си под формата на редица собствени услуги – YouTube, Maps и Gmail, докато козът на Редмънд беше само пощата Outlook.

Второ, компанията не успя да предложи нещо принципно ново, което би могло да привлече потребителите. Тогава на мнозина им се струваше налудничаво документи да се разглеждат и редактират на смартфони. А Microsoft нямаше нищо друго освен пакета Office.

Трето, приблизително по същото време Microsoft пусна Windows 8, която след успеха на версия 7 беше възприета нееднозначно от мнозина потребители. В резултат на това репутацията на компанията пострада, което означаваше, че потребителите вече не се доверяват на Microsoft по отношение на операционните системи.

И четвърто, лоялността на потребителите към Android и iOS, с които се чувстват комфортно. Предвид липсата на уникални качества и наличието на „плочки”, съдбата на Windows Phone беше предопределена, макар че разработването на приложения за мобилната операционна система Microsoft е било по-лесно, признава инженерът от Nokia.

Коментар