Apple „седи” на огромна купчина пари

Apple харчи много за разширяване на гамата си от услуги, вкл. за новата стрийминг услуга Apple TV+, очаквана тази есен (снимка: Apple)

Apple разполага с 210,6 милиарда долара пари в брой, според доклада на компанията за третото тримесечие на финансовата 2019 година, публикуван във вторник.

Същевременно обаче кешовите наличности на Apple бележат спад от 6,6% спрямо второто фискално тримесечие на 2019 г., когато компанията имаше 225,4 милиарда долара, и с 13,6% спрямо същия период на предходната година.

Apple продължава да разполага с една от най-големите „купчини пари” сред американските фирми, което доведе до призиви за поглъщания и други инвестиции. Миналата седмица компанията обяви, че ще придобие подразделението на Intel за модемни чипове за смартфони в сделка на стойност 1 милиард долара, отбелязва Ройтерс.

Производителят на iPhone харчи много за разширяване на гамата си от услуги, включително за новата стрийминг услуга Apple TV+, която ще стартира през есента, на фона на спад в търсенето на iPhone.

Apple инвестира и в създаване на работни места в САЩ. Миналата година компанията се ангажира да похарчи 1 милиард долара за нов кампус в Остин, Тексас, където ще разположи 15 000 служители.

Този ход е част от решението на Apple да вложи 350 милиарда долара в американската икономика за период от пет години – парите ще дойдат от данъчни корекции.

Коментар