Chrome 76 позволява свободно четене на платени сайтове

Обновеният браузър Chrome предлага ценни подобрения за потребителите (снимка: CCO Public Domain)

Нова версия на браузъра Chrome идва със съществени подобрения във функционалността, вкл. усъвършенстван режим инкогнито, ограничения за достъпа до Flash съдържание и блокиране на натрапчиви реклами.

Версия Chrome 76.0.3809.87 позволява на потребителите да преглеждат съдържанието на платени сайтове – например, за новини – безплатно и без регистрация. Това е постигнато чрез затваряне на уязвимост във FileSystem API, с който сайтовете могат да определят дали потребителят е в режим инкогнито или не.

Новата функция се възползва от факта, че много онлайн издания позволяват на всеки нов потребител безплатно да чете редица платени статии, след което му предлагат да плати за достъп до други материали. В режим инкогнито (частно сърфиране) обаче всяко посещение на потребителя до определен ресурс се счита за първо, в резултат на което той получава неограничен достъп до платени публикации. Функцията не работи на всички онлайн ресурси.

Благодарение на подобрен режим инкогнито, потребителите на Chrome могат да четат свободно платеното съдържание на сайтовете (екранна снимка: Chrome 76)

Chrome 76 допълнително усложнява достъпа до Flash съдържание. В новата версия възпроизвеждането на този вид съдържание е напълно спряно, но потребителят може да активира поддръжката на Flash ръчно чрез менюто с настройки. Това трябва да се направи за всеки сайт поотделно и след всеки рестарт на браузъра.

Ръчното стартиране на възпроизвеждането на Flash съдържание чрез настройките ще присъства в браузъра на Google до версия 87, която се очаква да излезе през декември 2020 г. и да премахне напълно и необратимо поддръжката на Flash. Самата Adobe ще спре да разработва Flash и да пуска актуализации за него през 2020 г.

Не по-малко значима иновация в Chrome 76 е масовото блокиране на неприемлива реклама. За такава се счита всяка онлайн реклама, която пречи на възприемането на съдържанието на уеб сайтовете и не отговаря на строгите критерии, разработени наскоро от Коалицията по-добри реклами.

Списъкът с видове реклами, подлежащи на филтриране, е впечатляващ. За настолните браузъри това са предимно изскачащи блокове, които припокриват основното съдържание на сайта, реклами със секунден брояч преди затваряне (показват се преди самия сайт да се зареди) и видеореклами с автоматично възпроизвеждане на звук. В списъка са и неподвижните блокове с големи размери, които запазват позицията си при скролиране в сайта.

Коментари по темата: „Chrome 76 позволява свободно четене на платени сайтове”

добавете коментар...

  1. ха

    Все си мислих, че платените сайтове ти дават достъп според IP адреса ти. Най-лесно за реализиране и най-сигурно е това. Да разчиташ на това, че браузъра ще си пази cookies и друга полезна за следене информация – ами не е сериозно.

  2. Anonymous

    Скрита реклама. Всеки браузър с режим инкогнито може да прави това.

Коментар