Микрокомпютър струва 8 долара и половина

Миниатюрният Orange Pi Zero LTS идва с четирядрен ARM процесор (снимка: Orange Pi)

Микрокомпютрите продължават да жънат рекорди с ниските си цени. На пазара излиза моделът Orange Pi Zero LTS V 1.5 , който е достъпен за поръчки само срещу 8,49 долара, без разходите за доставка.

Едноплатковият РС е идеален за проекти в сферата на интернет на нещата (IoT), робототехниката и други приложения. Компютърът има размери 48×46 мм и тежи едва 26 грама.

Orange Pi Zero LTS V 1.5 стъпва на процесор Allwinner H2+ с четири изчислителни ядра Cortex-A7 на тактова честота до 1,2GHz и графичен контролер Mali-400MP2 с работна честота 600MHz.

Обемът на оперативната памет DDR3-1866 SDRAM може да бъде 256MB или 512MB, като в първия случай компютърът струва $8,49, а във втория – $10,49 в онлайн магазина AliExpress. Предвиден е и слот за карти памет microSD за съхранение на данните.

Orange Pi Zero LTS V 1.5 разполага още с мрежов контролер Ethernet 10/100M, безжичен модул Wi-Fi с поддръжка на стандарти 802.11b/g/n, USB 2.0 хост порт и micro USB OTG порт, 13-контактен функционален интерфейс и разширителен слот с 26 контакта.

Микрокомпютърът може да работи под Linux операционни системи и Android, като се захранва с 5V през micro USB порт или чрез PoE (по Ethernet кабела).

Коментари по темата: „Микрокомпютър струва 8 долара и половина”

добавете коментар...

 1. Иван

  Вземете и прочетете характеристиките му, и тогава плямпайте дали няма видеокарта , дали е компютър или не. Преди време имаше лаптопи с по-слаби характеристики..

 2. Anonymous

  Света дево от Гуаделупе, откъде се измъкнаха тез неграмотници и как решиха, че това не било микрокомпютър ??

 3. :o)

  Що пишете глупости, това е толкова компютър, колкото топ настилка за под е автомобилна гума.

 4. ха

  Това е микрокомпютър, ама друг път. Та той няма видео изход!!! Това е просто една изчислителна платка, при това не е от най-евтините (но не е и от най-слабите като производителност).

 5. До Anonymous

  Не бързай със заключенията! Такъв тип микрокомпютри биха могли да се изпозват в проекти като Starshot-слънчево платно, носещо микрокомпютър, което ще изследва околностите на Слънчевата система, както и други звездни системи. Всъщност дузини от микросателити, задвижвани със слънчеви платана, ще изследват системата Алфа Кентавър

 6. Anonymous

  Ма той умрял ма

Коментар