Linux компютър се предлага за 5 долара

Omega2 може да се ползва за битова автоматизация, в роботиката и за редица други приложения

Omega2 може да се ползва за битова автоматизация, в роботиката и за редица други приложения

Едноплатков компютър под управление на Linux на цена от 5 долара се появи в платформата за споделено финансиране Kickstarter. Проектът Onion Omega2 идва на смяна на Omega, който беше обявен през миналата година.

Новият компютър стъпва на по-мощен процесор с тактова честота 580MHz, допълнен от 64MB оперативна памет и 16MB постоянна памет. Налични са порт USB 2.0 и безжичен модул Wi-Fi 802.11 b/g/n, шини I2C и I2S, сериен интерфейс, както и интерфейси PWM и UART.

Разработчикът предвижда и подобрена модификация Omega2 Plus, която включва двойно повече оперативна и постоянна памет, като освен това поддържа и microSD карти памет.

Omega2 струва $5, докато моделът Omega2 Plus има цена от $9. Участниците в кампанията ще получат своите устройства през ноември тази година.

Допълнително се предлагат комплекти с аксесоари от рода на док станция, модули за разширение, кабели, преходници и други компоненти. Най-скъпият комплект струва $124 и включва над 20 аксесоара.

Omega2 предлага удобен графичен интерфейс за работа с приложения

Omega2 предлага удобен графичен интерфейс за работа с приложения

Omega2 има широка сфера на приложение. Компютърът може да се ползва за битова автоматизация – например за включване на осветлението при влизане в стаята, за управление на светлинни ефекти, като медия сървър, в робототехниката, за обучение по програмиране и т.н.

Компютърът работи под управление на Linux и позволява пускане на приложения от графично меню. Потребителите могат да зареждат допълнителни приложения от специално меню.

Предлага се и комплект за разработчици (SDK), който дава възможност за създаване на приложения на различни езици – C++, Python, PHP, Node.js и Ruby – и публикуването им в общодостъпен каталог. Потребителите могат да управляват Omega2 дистанционно с помощта на услугата Onion Cloud.

Коментар